5.00 / 1 oy

Eurobond Nedir?

Özellikle finans kanallarını izleyenlerin çok sık duydukları, ama isim benzerliğinden dolayı da euro ile ne alakası olduğunu anlamadıkları bir konu olduğu için bugün de eurobond nedir konusunda faydalı bir özet yazmak istedim. Madem eurobond varsa dolarbond neden yok diye soruları bile forumlarda görebilirsiniz :)

Benzer diğer yazılarım için;

bkz: Kar Realizasyonu Nedir?

bkz: Bist TÜM-100 (XTUMY) Nedir?

bkz: PMI Endeksi (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Nedir? 

Eurobond ile euro arasında hiçbir ilişki yoktur; hatta finans haberlerinde duyduğumuz gibi euro bölgesi ile de sınırlı değildir. Euro, avrupada kullanılan para birimidir. Eurobond ise uluslararası piyasalarda işlem gören uzun vadeli (bir yıldan uzun süreli ve genellikle 5 yıl ile 30 yıl arası bir vadeye sahip) bir dış borçlanma kağıdıdır. Para cinsi olarak herhangi bir para birimi cinsinden (dolar, euro, japon yeni gibi) olabilir. Kamunın ya da özel sektörün; farklı bir ülkeden kaynak sağlamak amacıyla uzun vadeli olarak borçlanması için kullanılan bir araçtır. Dolayısıyla TL cinsinden olan tahvillerin döviz cinsinden olan ve uluslararası piyasalarda işlem gören bir borçlanma aracı şekli gibi düşünebilirliz.

Elinde döviz cinsinden mevduatı olan yatırımcılar açısından eurobond bir yatırım aracıdır. Örneğin elinde bir miktar dolar ya da euro olan bireysel ya da kurumsal bir yatırımcı bankalardan yıllık %1-2 arası faiz alabiliyorken eurobond ile yıllık %5-10 gibi oranlarda faiz geliri elde edebilir; ancak burada da eurobond'ların alt limitlerini karşılayabiliyor olması gerekiyor. Bu minimum tutarları karşılamak isteyen yatırımcılar için fonlar da mevcuttur.

Türkiye Cumhuriyeti tarafından ihraç edilen eurobond'lar ise yaygın olarak Dolar ya da Euro cinsinden olmaktadır. Kamu gibi özel sektör de yine eurobond ihracı yapabilmektedir.

Eurobond yatırımlarında kâr etmek mümkün olduğu gibi zarar etmek de mümkündür; dolayısıyla eurobond, daha tecrübeli yatırımcılar tarafından takip edilmekte ve yatırım aracı olarak kullanılmaktadır. Eurobond'un bir diğer özelliği ise kupon ödemelerinin olmasıdır. Euro üzerinden olan eurıbond ihraçlarında yılda bir kere; Dolar üzerinden olan eurobond yatırımlarında ise yılda iki kere kupon ödemesi yapılmaktadır ve kupon ödemeleri de eurobond'un çıktığı döviz cinsinden yapılır. Dolayısıyla zamanlamaya ve seçilen eurobond'a göre bir yatırımcı için olası üç getiri kalemi vardır diyebiliriz:

- Kur farkından kaynaklı getiri

- Kupon ödemelerinden kaynaklı getiri

- Eurobond faizinden kaynaklı getiri

Eurobond'lar vade sonuna kadar elde tutulduklarında hem faizinden, hem de kupon ödemelerinden faydalanılabilir. Ancak eurobond yatırımcıları vadesi gelmeden de eurobond'larını ikinci el alım satım piyasalarında nakite dönüştürebiilirler.

Eurobond'ların faiz oranlarının belirlenmesinde ise ihraç eden ülkenin ya da özel sektör firması ise bu firmanın faaliyetlerini yürüttüğü ülkenin CDS'leri (bkz: CDS Primi Nedir?) göz önüne alınır. CDS primi yüksek olan ülkelerin eurobond'larının faiz oranları da beklendiği gibi yüksek olmaktadır çünkü firmanın ya da ülkenin güvenilirliği arttıkça faiz oranları da düşmektedir.

Edit: İç borçlanma araçları hakkında da bkz: Bono Nedir? ve bkz: Tahvil Nedir?.

yemenuss

10.12.2020 09:59

Bu soru henüz yanıtlanmamış.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Eurobond Nedir?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.