5.00 / 1 oy

Saksı toprağındaki böcekler nasıl yok edilir?

Dün sitede gördüğüm Kırkayak eve nasıl girebilir? yazısından sonra bu başlığı açmak ve dışarıdan alınan topraktan evin içine girebilecek böceklerin nasıl temizlenebileceğini anlatacağım bir yazı paylaşmak istedim. En azından bu konuda kendi kendime uyguladığım ve olumlu sonuç aldığım bir yöntem olduğu için çözüm olarak sunabilirim.

Öncelikle herhangi bir yerden (internetten vb.) satın aldığınız torf, toprak ya da gübre içinde zaman zaman böcekler ya da kurtlar olabilir ve bu doğanın gereği olarak da gayet doğaldır. Ancak hiçbirimiz de evimizin içinde sırf doğal diye durduk yere karşımıza çıkacak böcekler görmek istemeyiz. Bunun için evin içinde ya da balkonda beslediğiniz saksılı bitkiler için içlerindeki böceklerden ilaç kullanmadan tamamen kurtulabilmek için, onlara alışkın olmadıkları bir ortam sunmalısınız.

Bildiğim kadarıyla suyun içinde yaşayabilen bir böcek türü bulunmuyor, hatta doğada bile yağmurlardan sonra toprağın altındaki böcekler hem avlanabilmek hem de boğulmamak için toprağın üstüne çıkıyorlar. İlaçsız olarak evizdeki saksılı bitkilerde siz de bu bilgiden yararlanabilir ve çiçekçilerin de sürekli olarak kullandıkları saksı batırma tekniğini kullanabilirsiniz. Bu sayede hem saksılarınızdaki topraklar daha homojen olarak sulanmış olacak, hem de içlerindeki böcekler de suyun üstüne çıkarak toprağın içinden çıkmış olacaklar.

Toprağa batırarak sulama işlemi için bir adet büyük boy saksı ya da leğene ihtiyacınız var, büyüklük olarak evinizdeki en büyük boy saksısan biraz daha büyük olması yeterli. Bu işlemi balkonda uyguluyoruz, çünkü ortalığı maalesef çamur yapmak gibi bir dezavantajı var. İsteyenler küvetlerini de batırabilirler. Öncelikle içindeki böceklerden kurtulmak istediğimiz bitkilerin saksılarının drenajlıu olduğundan emin olalıyız, yoksa toprağın içindeki su akıp gidemez ve bitkinin kökleri de çürür.

bkz: Plastik saksılar için drenaj nasıl yapılır?

Sonrasında büyük boy boş saksının (ya da leğen her neyse) içine su koyuyoruz ve içindeki böcekleri temizlemek istediğimiz bitkinin saksısını sonuna kadar bu içi su dolu büyük saksının içine sokuyoruz. Biraz beklettiğinizde zaten içinde ne kadar böcek varsa suyun yüzeyine kaçacaktır ve toprağınız da ilaç kullanmadan içindeki böceklerden arındırılmış olacaktır. Ayrıca bitkinizin sulama işlemi de böylece tamamlanmış oldu.

Bitkilerinizi düzenli olarak daldırma yöntemi ile sularsanız hem böcek üreme derdiniz olmaz, hem de sulama işleminiz daha verimli olmuş olur. Böylece böcekler hem toprağın altında bitki köklerini yiyememiş olurlar, hem de saksının içinden çıkıp evin içinde sizin karşınıza çıkamazlar.

Önceki yazılarımdan bazıları için;

bkz: Atatürk çiçeği üretimi ve köklendirmesi nasıl yapılır?

bkz: Orkide yaprağından nasıl çoğaltılır ve köklendirme yapılır?

bkz: Kauçuk bitkisi (Ficus Elastica) evde nasıl çoğaltılır?

bkz: Sukulent evde nasıl çoğaltılır?

bkz: Biberiye bitkisi nasıl çoğaltılır?

bkz: Nane bitkisi nasıl çoğaltılır?

eliff

29.03.2021 21:47

Bu soru 1 kez yanıtlandı.

  • 27 Kasım 2021 00:48
    0

    ilaçlama olmadan evin içerisinde bakılan çiçeklerde zamanla hep sinek ve böcek üremesi gözlemlenmeye devam ediyor, geçici olarak sulama ya da elle öldürme işlemleri işe yarar gibi görünse de bu bitkiler muhtemelen böceklere üreme ortamı sağladıkları için bir süre sonra tekrar aynı problemler başlıyor ve tekrarlıyor.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Saksı toprağındaki böcekler nasıl yok edilir?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.