5.00 / 1 oy

KDV Tevkifatı Nedir?

KDV (katma değer vergisi), normalde faturaya yansıtılarak alıcıdan tahsil edilen ve satıcı eliyle de devlete ödenen bir vergi türüdür. Ancak bazı sektörlerde şirketlerin fatura kesmemelerinden kaynaklı olarak devlet vergi tahsil edemeyebilmektedir. Bu soruna da çözüm olarak KDV tevkifatı sistemi uygulamaya konulmuştur.

KDV tevkifatı, kamu alımlarında ve bazı özel sektör ticaretlerinde kullanılan bir uygulamadır ve KDV'nin bir kısmının alıcı tarafından doğrudan devleye ödenmesi şeklinde gerçekleşir. Örneğin kamuya satış yaptınız ve ilgili kamu kurumu sizden 5/10 oranında bir fatura düzenlemenizi istedi ise keseceğiniz KDV'nin yarısını tevkifat olarak düzenlemeniz gerekmektedir. Rakamlarla konuşacak olursak;

%18 KDV oranına sahip olan ve 1000 TL değerinde bir ürünü sattığınızda normalde 1.180 TL (KDV Dahil) fatura düzenlemeniz gerekir. Ancak 5/10 oranında tevkifata sahip olan bir faturada KDV'nin yarısı alıcı eliyle doğrudan devlete ödenecektir. Dolayısıyla da satıcı tarafından 1.000 TL + 90 TL fatura düzenlenecek ve KDV dahil toplam 1.090 TL fatura düzenlenecektir.

 

Editör editi: sitedeki bazı diğer benzer başlıklar için;

bkz: Doğrudan Vergi ile Dolaylı Vergi arasındaki fark nedir?

bkz: Tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indiriminden yararlanmak için ne yapmam lazım?

bkz: amazon.de'den playstation ya da xbox alsam ne kadar vergi çıkar?

bkz: Basit Usulde Kazanç Vergilendirmesi Nasıl Yapılır?

bkz: Tamamlayıcı sağlık sigortasında vergi indirimi var mı?

bkz: Dijital Hizmet Vergisi Nedir?

Y.Akbulut

08.08.2021 07:19

Bu soru henüz yanıtlanmamış.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
KDV Tevkifatı Nedir?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.