5.00 / 1 oy

Gebelikte SMA testi kime yapılmalıdır? sadece anneye yapılması yeterli olur mu?

SMA hastalığı bildiğiniz gibi her ne kadar bir bebekte görülmesi çok düşük olasılıklı bir hastalık olsa da ortaya çıktığında tedavisi devlet tarafından karşılanmayan ve ailelerin de milyonlarca lira değerindeki tedavileri için yardım talep etmek zorunda kaldıkları çok lanet bir hastalık. Artık çeşitli belediyelerde yeni evlenen çiftlere SMA testi yapılması uygulaması başlamış durumda. Bence belediyeciliğin en güzel örneklerinden birisi budur, fıskiye yapacaklarına gerçekten faydalı bir şey yapsınlar isterim ben de. Ama zaten evli olanlar ve çocuk sahibi olacak olanlar için maalesef belediyeler bu ailelere ücretsiz test yapmıyorlar. Devlet hastanelerinde de bu testi yaptırmak için bir yer bulamayınca sonuç olarak özel hastanelerde alıyor herkes soluğu.

Özel hastanelerin SMA testleri için farklı detayda kitleri mevcut. En basit test için yaklaşık olarak 600 TL gibi bir ücret talep ediliyor, üzerine muayene ücreti de eklenince bir kişinin (annenin ya da babanın) detaylı olmayan bir SMA testi yaptırması yaklaşık 1.000 TL'ye mal oluyor, anne ve baba birlikte bu testi yaptırır ve kan verirlerse 1.600 TL gibi bir maliet ortaya çıkıyor. Ancak hekimler genellikle daha detaylı testlerin daha yüksek olasılıkla tanı konmasını sağlamasından ötürü bu testleri tavsiye ediyorlar. Bu testler de kişi başı 3.000 TL ile 10.000 TL gibi bir aralıkta fiyatlara sahip. Dolayısıyla anne baba adaylarının da hangi SMA testinin yapılması ve kime/kimlere yapılması gerektiği konusunda karar vermek zorunda kalıyorlar.

SMA hastalığı çok karmaşık bir gen hastalığı, annenin ya da babanın yediği içtiği ile ilgili bir durum yok yani ortada. Çocuğun da SMA hastası olması için aynı anda hem annenin hem de babanın taşıyıcı olması gerekiyor, bu durumda küçük bir olasılıkla yeni doğan bebekte SMA hastalığı görülebiliyor. Anne ya da babadan sadece birisinin SMA taşıyıcısı olması durumunda bebek SMA hastası olmuyor, ama taşıyıcı olabiliyor. Bu durumda anne baba adayları sadece anneye ya da babaya SMA testi yapmanın daha mantıklı olduğu sonucuna varabilirler. Ancak bu testlerin sonuçlanması yaklaşık olarak 3 hafta sürebiliyor ve olur da annenin/babanın SMA taşıyıcısı çıkması durumunda diğer ebeveyne de SMA testi yapmak ve sonucunu görmek için yeterli zaman kalmamış oluyor.

Eğer planlı bir gebelik sürecinde olunursa gebelik öncesi de anne baba adaylarının SMA testi yaptırması mümkün. Ancak gebelik döneminde SMA testi yaptırma kararı alanlar, bu zamanlama konularını da göz önünde bulundurmalılar.

 

Editör editi: sitedeki bazı diğer benzer yazılar için;

bkz: Hamilelikte kusmalar kaçıncı haftada görülür?

bkz: Hamilelikte yapılabilecek sporlar nelerdir?

bkz: Hamileyken dinlenebilecek müzik tavsiyeleri

bkz: Hamilelikte demir neden önemlidir? Demir eksikliği nelere yol açar?

bkz: Hamile kalmadan önce yapılması gerekenler nelerdir?

bkz: Folik Asit Nedir ve En Fazla Hangi Gıdalarda Vardır?

mariadolores

19.07.2021 14:32

Bu soru henüz yanıtlanmamış.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Gebelikte SMA testi kime yapılmalıdır? sadece anneye yapılması yeterli olur mu?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.