5.00 / 1 oy

Lenticular bulut nedir?

Mavi gökyüzünde bazen bulutların farklı şekillerde olduğunu, bazen çok hızlı hareket ettiğini bazense sanki hiç kıpırdamıyor saatlerce orada duruyormuş hissine kapılırsınız dünyanın döndüğünü bildiğiniz halde. Özellikle çocukların daha çok ilgisini çeken bulut formları, hava akımının etkisi ve basınç farklılıkları ile biz büyükleri de bazen korkutur, korkuttuğu gibi de büyüler. Lenticular bulutlar da işte bu bahsettiğim korkuturken aynı zamanda da büyüleyen bulut formundan sadece biridir.  

Lenticular bulut diğer adıyla "merceksi bulut", "dağ dalgası bulutu" ya da ilk kez karşılaşanların ufoya benzetmesi sebebiyle "ufo bulut" olarak da bilinir. O kadar nadir görülür ki gördüğünüzde ufo gördüğünüzü sanmanız çok doğal. Ayrıca bu doğa olayına şahit olan ender insanlardan olmanız sebebiyle kendinizi şanslı sayabilirsiniz. Lenticular bulutlar (merceksi bulutlar) daha çok yüksek yerlerde (dağ, vadi, zirve..) meydana gelir. Şiddetli rüzgarların engellerle karşılaşması sonucu ortaya çıkan Merceksi bulutların oluşması için rüzgarın sürekli ve farklı kuvvetle esmesi, basınç farkı oluşması gerekmekte. Şiddetli fırtına olacağı yönünde yorumlanan merceksi bulutlar türbülans olduğunun işaretini de vermektedir. 

Türkiye'de de ara ara görebileceğiniz bulutlar bugüne kadar Artvin, Amasya, Fethiye'de görülmüştür. 

olcay

14.12.2020 02:15

Bu soru 1 kez yanıtlandı.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Lenticular bulut nedir?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.