5.00 / 1 oy

Direnç Nedir ve Elektronik Devrelerde Nasıl Kullanılır?

Direnç, transistörün aksine pasif bir devre elemanıdır. İşlevsel olarak, üzerinden geçen elektrik akımının bir kısmını durdurması amacıyla kullanılmaktadır.  Örneğin üzerinden fazla akım geçmesi durumunda yanacak olan ledlerin yanmaması için bir çok örnekte direnç kullanmıştık. Örneğin: Arduino'da Sıvı Sensörü ile Led Işık Yakmak

Direnç devre tasarımlarında R harfi ile gösterilir, ölçüm birimi ise ohm'dur ve omega simgesi ile gösterilir. Farklı değerlere sahip olan dirençlerin ne kadarlık bir direnç gücüne sahip olduklarını görmek için üzerlerindeki renklerden renk kodları ile değerleri anlaşılır. 4 bantlı, 5 bantlı ve 6 bantlı dirençler vardır. Son basamakta tolerans değeri; sondan bir önceki basamakta çarpan katsayısı, önceki basamakta da değerler yer alacak şekilde gösterilirler. Altın ve gümüş renkleri tolerans değerlerini gösterdikleri için okuma sırası olarak dirençlerin diğer tarafından başlanmalıdır.Bu renklerin değerleri ve sayı karşılıkları şu şekildedir:

direnç renk sayı değerleri

 

Örnek direnç fotoğrafları:

direnç değerleri

direnç

Dirençlerde gördüğümüz k harfi ise kiloohm anlamına gelmektedir. Ohm değerlerinin birbirlerine dönüşümlerini şu şekilde yapabilirsiniz:

Nanoohm (nΩ) = 10-9 Ω

Mikroohm (μΩ) = 10-6 Ω

Miliohm (mΩ) = 10-3

Ohm (Ω) = 1 Ω

Kiloohm (kΩ) = 1.000 Ω

Megaohm (MΩ) = 1.000.000 Ω

Gigaohm (GΩ) = 1.000.000.000 Ω

 

Sabit dirençler, iki tarafından birer iletken geçen devre elemanları oldukları için birbirleri ile bu iletken uçları üzerinden bağlanabilmeleri ve yeni direnç değerleri elde edilmesi sağlanabilir; bu uygulama ile elde edilen dirençlere de eşdeğer direnç adı verilir.

Potansiyometre de aslında bir dirençtir ancak yukarıdaki fotoğraflardaki sabit dirençlerin aksine ayarlanabilir bir direnç türüdür. Örnek: Arduino'da potansiyometre ile ölçüm yapmak

Potansiyometre, hazırlanan elektronik devreye dışarıdan müdahale edilerek değiştirilen dirençlerdir. Müdahale gerektirmeden değiştirilen dirençler de vardır ve sensörlerin çalışma mantıkları da genellikle budur. Fotorezistör, termistör gibi sıcaklık ve ışık sensörleri, ortam şartlarına göre değişen dirençlere örnek verilebilir.

mr. faruk

15.06.2020 23:14

Bu soru 1 kez yanıtlandı.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Direnç Nedir ve Elektronik Devrelerde Nasıl Kullanılır?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.