5.00 / 1 oy

Arduino'da Aktif Buzzer ve Pasif Buzzer Arasındaki Fark Nedir?

Buzzer, ses ile çıktı almak istediğimiz devre tasarımlarında kullandığımız bir component. Her ne kadar sesi kulağa çok çirkin gelse de aslında bu sesi melodik bir hale getirerek eğlenceli ses çıktıları almak da mümkün (bu uygulamada değil ama günün ilerleyen saatlerinde birkaç örnek paylaşabilirim). Buzzer'lar (aktif buzzer ve pasif buzzer) eksi ve artı bacak olacak şekilde iki adet bacağa sahiptirler ve bağlantı şekilleri aynıdır.

 

Aktif Buzzer ile Pasif Buzzer Arasında Ne Fark Var?

İki farklı çeşit buzzer çeşiti mevcut, bu buzzer çeşitlerinden birisi aktif buzzer, diğeri ise pasif buzzer. Aralarındaki fark ise; aktif buzzer'ların içerisinde aktif bir devre vardır ve 5V elektrik gönderdiğimizde bu devre ile ses çıktısı alabilmekteyiz. Pasif buzzer'ların içerisine aktif devre olmadığı için de düz bir sinyal gönderdiğimizde ya ses alamayız ya da istediğimiz seviyede bir ses alamayız, bunun yerine dalgalı bir sinyal göndererek sinyal alabiliriz. Dolayısıyla kullandığımız buzzer'ın türüne göre yazmamız gereken kodlar da farklı olmak durumunda.

arduino buzzer

 

Aktif Buzzer ile Pasif Buzzer Nasıl Ayırt Edilir?

Aktif buzzer ile pasif buzzer dışarıdan bakıldığında birbirlerine oldukça benzemektedirler, ancak bu iki buzzer türünü birbirinden ayırt edebilecek küçük detaylar mevcut. Aktif buzzer ile pasif buzzer arasındaki farklı anlamak için arka taraflarına bakılmalıdır çünkü önden bakıldıklarında her iki buzzer da aynıdır; ancak arkadan bakacak olursak pasif buzzer'ın devresi açıkta iken aktif buzzer'larda ise bu devrenin üzeri bir katman ile örtülmüştür.

aktif pasif buzzer

 

Arduino'da Buzzer Devre Kurulumu

Şimdi hem aktif buzzer, hem de pasif buzzer için kullanacağımız örnek bir buzzer uygulaması yapalım. Devre şeması aşağıdaki görseldeki gibi dijital bir pin beslemesi ile olsun. Bu arada Tickercad içerisinde buzzer component'ini arıyorsanız Piezo component'ini seçmelisiniz.

buzzer arduino

Not: Tinkercad simülasyonunda hazırladığım için direnç eklemedim ama arduino'da bu devreyi kurarken buzzer'ın artı bacağına 220r ya da 330r direnç ekleyin, yoksa buzzer'a zarar verebilirsiniz.

Şimdi gelelim bu buzzer devresini aktif buzzer ve pasif buzzer senaryoları için ayrı ayrı kodlamaya.

Arduino'da Aktif Buzzer Kodları ve Örnek Uygulaması

#define buzzer 8
void setup()
{
  pinMode(buzzer, OUTPUT);
}

void loop()
{
  digitalWrite(buzzer, HIGH);
  delay(1000);
  digitalWrite(buzzer, LOW);
  delay(1000);
}

 

Arduino'da Pasif Buzzer Kodları ve Örnek Uygulaması

100 ile 1000 değerleri arasında Arduino'da rasgele sayılar üreterek aşağıdaki gibi rasgele melodiler çalan bir pasif buzzer hazırlayabiliriz:

#define buzzer 8
void setup()
{
  pinMode(buzzer, OUTPUT);
}

void loop()
{
  int ton  = random(100, 1000);
  tone(buzzer,ton);
  delay(100);
  noTone(buzzer);
  delay(100);
}

 

mr. faruk

26.05.2020 18:29

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Arduino'da Aktif Buzzer ve Pasif Buzzer Arasındaki Fark Nedir?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.