5.00 / 1 oy

Deflasyon Nedir?

Deflasyonun Tanımı Nedir?

Deflasyon, enflasyonun tam tersidir ve bir ekonomideki ürün ve fiyatlara ilişkin genel fiyat seviyesinin belirli bir zaman aralığında (1 yıl gibi) sürekli olarak düşmesi anlamına gelmektedir.

Deflasyon, sanıldığı gibi bolluk bereket anlamına gelmemektedir. Ülkemizde hep enflasyon ile iç içe yaşamaya alıştığımız için deflasyon olmasının çok iyi bir durum olması gibi bir yanılgı var, ancak deflasyon da ekonomik olarak istenen bir durum değildir.

Deflasyon Neden Olur?

Deflasyonun en temel sebebi, bir ekonomideki ürün ve hizmetlere olan talebin azalmasıdır. Ürün ve hizmetlerin fiyatlarının belirlenmesindeki arz talep dengesindeki talep düşünce nihai fiyatlar da düşüş göstermektedir. Talebin azalmasına yol açan gerekçeler ise dolaşımdaki paranın azalması sonucu yaşanan finansal durgunluktur ve bireylerin alım güçlerinin azaldığının göstergesidir. Deflasyon, beraberinde işsizlik ve üretimde azalmayı getirir ve bunlar da bir ekonomide olması istenen durumlar değildir.

Deflasyonun Sonuçları Nelerdir?

- Deflasyon, üretimin azalmasına yol açar.

- Deflasyon, beraberinde işsizliği getirir. İşletmeler daha az çalışanla ve daha az personel gideriyle ayakta kalmaya çalışırlar. Daha az kişinin çalışabildiği ve daha düşük maaşlar aldıkları bir ekonomi beraberinde daha büyük ekonomik krizleri tetikleyebilir.

- Deflasyon, işletmeleri daha az kâr ile ürün ve hizmet üretmek zorunda bırakır, bu da devlerin daha az vergi toplaması anlamına gelir.

- Deflasyon, bireylerin birikimlerini saklamaları ve tüketimlerini minimize etmeleri sonucunu doğurur. Yastık altındaki birikimler ekonomiye girmediği için tedavğlde dolaşan para daha da azalır.

yemenuss

01.09.2020 14:55

Bu soru 2 kez yanıtlandı.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Deflasyon Nedir?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.