Özellikle kaiteli şarapların uzun süre saklanabilmeleri için üzerlerindeki mantarın kaliteli olmasına bağlıdır çünkü şaraplar uzun yıllar saklanacaksa nefes almaları gerekmeltedir. Oramdali sıcaklık ve nem dengesizlikleri ise şarabı değil, şarap şişesinin üzerindeki mantarın yapısını bozduğu için şişedeki şarapta da bozulmalar meydana gelir. Şişelerin üzerindeki mantarların içindeki gözdenekler daha az (dolapta beklerse sıkılaşır ve çıkartırken de parçalanır) ya da daha fazla (sıcakta fazla beklerse) hava geçişine sebebiyet vermiş olur.
Piyasada satılan tüm şarap mantarları aynı değildir, mantarları da şarapları gibi farklı kalitelerde oluyorlar. Doğal şarap olarak nitelendirebileceğimiz şarapların üzerindeki mantarlar Mantar Meşesi (Quercus Suber) adı verilen bir ağacın kabuğunun yılın belli dönemlerinde dış kabuğunun soyulması ile elde edilir. Bu kabuk, suya ve sıcağa karşı dayanıklı olduğu için şarap mantarı dışında tekstil ve endüstriyel alanlarda da kullanılmaktadır.
Mantar meşesi adı verilen ağaçlar ortalama olarak 150 yıl yaşıyorlar ve üzerlerindeki kabukların soyulabilmesi için de ağaçların en erken 70 yaşına gelmesi bekleniyor ve her dokuz yılda bir bu işlem tekrarlanıyor. Dolayısıyla doğal şarapların üzerindeki mantarlar da aslında tamamen organik ürünler.