5.00 / 1 oy

Resmi yazışmalarda “Arz ederim” ve “Rica ederim” nasıl kullanılır?

Resmi yazışma dilinin ve kurallarının en çok karıştırılan ve merak edilen konularının başında dilekçe ya da e-mail yazarken yazı sonlarında belirtilen “Arz ederim”, “Rica ederim” “bilgilerine” ya da “gereğine“ sözlerinin hangisinin kullanılacağı konusudur. 
01 Temmuz 2020 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren yönetmelikte Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı resmi yazışmalar uyulması gereken belli başlı kuralları düzenlemiştir. 

Burada genel hatları ile belirteceğim kurallara hem yöentmelik klavuzundan hem de eğitim videoları aracılığı ile https://www.tccb.gov.tr/resmiyazisma adresinden de ulaşabilirsiniz. 

 * Yazışma yaptığınız makam ile hiyerarşi bakımından değişiklik bulunuyorsa sizin makamınızdan daha alt bir makama yazı yazıyorsanız "rica ederim" ifadesini kullanmalısınız. 

 * Yazışma yaptığınız makam ile hiyerarşi bakımından sizin makamınızdan daha üstte bulunan bir makama ya da sizin makamınız ile aynı düzeyde bulunan bir makama yazı yazıyorsanız "arz ederim" ifadesini kullanmalısınız.

 * Yapılan yazışmalar çoklu dağıtım yapılması durumunda aynı yazışmada hem üst makam, hem sizinle aynı seviyedeki makam hem de alt makamlar bulunuyorsa "arz ve rica ederim" ya da "arz/rica ederim" ifadelerini kullanabilirsiniz. 

 * Bir makam yerine gerçek kişi ile yazışma yapılıyorsa yazının sonunda "Bilgilerinize sunarım" ya da "Saygılarımla" ifadelerini kullanabilirsiniz.
 

Gereğini rica ederim. Hiyerarşi bakımından sizden daha
alt makam ile yapılan yazışmalarda
Bilgilerini rica ederim.
Bilgilerini ve gereğini rica ederim.
Bilgilerinize arz ederim. Hiyerarşi bakımından sizden daha üst makam ya da sizinle aynı seviyede bulunan makam ile yapılan yazışmalarda
Bilgilerini ve gereğini arz ederim.
Gereğini bilgilerinize arz ederim.
Bilgilerini arz ve rica ederim. Hiyerarşi bakımından sizden daha üst makam,
sizinle aynı seviyede bulunan makam ya da
sizden daha alt makamlar ile yapılan toplu yazışmalarda
Gereğini arz ve rica ederim.
Bilgilerini ve gereğini arz ve rica ederim.

bedo

19.01.2021 21:51

Bu soru 2 kez yanıtlandı.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Resmi yazışmalarda “Arz ederim” ve “Rica ederim” nasıl kullanılır?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.