5.00 / 1 oy

Foseptik Çukuru Nedir?

Şehirlerde apartmanlardaki tuvalet giderleri borular ile kanalizasyon sistemlerine bağlanmaktadır ancak kanalizasyon sistemleri şehrin dışındaki arsaların altlarında bulunmadığı için arsalara dikilen prefabrik, betonarme, çelik konstrüksiyon ya da konteyner türündeki yapıların pis su giderlerinin bir şekilde bir yere aktarılması gerekmektedir. 

İlgili yazı için bkz: Prefabrik Ev ile Betonarme Ev Arasındaki Farklar Nelerdir?

Foseptik çukuru (fosseptik), kanalizasyon sistemlerinin bulunmadığı yerlerdeki yapılardaki pis su giderlerinin verildiği bir çukurdur. Toprağa açılan bir çukurun etrafı kireçle kaplanır ya da betonla örülür ve pis su boruları bu çukura belirli bir eğimle yönlendirilerek tüm atık suların bu çukura akması sağlanır.

Foseptik çukurlar, çok minimal kullanımlarda iş görebilecek kapasitededir. Eğer kalabalık bir aile tarafından sık kullanılacak bir ev için atık su giderlerini foseptik çukuruna bağlarsanız bu kokuya yol açar. Foseptik çukurunun kötü kokusunu bahçenizde hissetmek istemiyorsanız ise foseptik çukuru yerine foseptik tankı (bkz: Foseptik Tankı Nedir?) temin etmelisiniz. Foseptik çukurlarının içindeki atık giderlerin zamanla birikmesi ile bu koku daha da artacaktır ve foseptik çukurunu boşaltmak için vidanjör çağırmanız gerekecektir. Vidanjör ile foseptik çukuru boşaltma işlemi sırasında bu kötü kokular daha fazla olacaktır. Sık sık vidanjör ile açılan foseptik çukurlarının kapatılmaması neticesinde de kötü kokuya ek olarak güvenlik riskleri de ortaya çıkabilir.

Pis su gideri denince akla sadece tuvalet giderleri geliyor, tuvaletlerden giden atık suların da gübre olarak değerlendirilebileceği düşünülüyor. Ancak elimizi yıkadığımız, duş aldığımız, çamalır ve bulaşık yıkadığımız kimyasal giderler de yine atık su olarak atılacağı için toprağa faydaları yerine zararları olacaktır. Ayrıca tuvalete atılan kağıt gibi yabancı cisimlerin de boruları tıkamamasına dikkat edilmelidir. Tüm bu kimyasallar, amaçlanan azot döngüsünün bozulmasına yol açacaklardır.

Foseptik çukurlar sızdırmalı foseptik çukuru ve sızdırmaz foseptik çukuru olarak ikiye ayrılır. Sızdırmalı foseptik çukurlarda duvarın bir kısmı örme taş ile yapılarak içindeki atık suların toprağa sızdırılması amaçlanır ancak bu kullanım artık yasaklanmıştır. Sızdırmaz foseptik çukurlarda ise tamamen beton duvar örülerek sızdırmaz bir oda yapılması amaçlanır. Bu depo doldukça vidanjör ile çekilerek temizlenir.

aliduman

06.11.2020 09:31

Bu soru henüz yanıtlanmamış.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Foseptik Çukuru Nedir?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.