5.00 / 1 oy

Steak Etler Döküm Tavada Nasıl Mühürlenir ve Pişirilir?

Steak türü etler artık tüm kasaplarda bulunabilir oldu ve insanlarda da steak türü etler konusunda bir bilinçlenme durumu söz konusu. Örneğin artık insanlar artık kemikli steak türü etleri evlerinde yapabileceklerini bildikleri için sırt bölgesinden istedikleri etleri kesim türlerine göre tarif edebiliyorlar. Örnek olarak;

bkz: Dallas Steak Nedir ve Nasıl Hazırlanır?

bkz: Tomahawk Steak Nedir ve Nasıl Hazırlanır?

bkz: Rib Eye Steak Nedir ve Nasıl Hazırlanır?

bkz: New York Steak Nedir ve Nasıl Hazırlanır?

bkz: Porterhouse Steak Nedir ve Nasıl Hazırlanır?

Bu tür etleri kıymetli ve lezzetli kılan temel olarak iki özellik var. Bu özelliklerden birisi, bu etlerin dinlendirme yöntemleri ile yağlarının mermer gibi tüm ete yayılmasının sağlanması. Eti lezzetli yapan unsur da yağlı olmasıdır. Antrikot bu konuda en lezzetli örneklerden birisi. Diğer özellik ise bu etlerin sulu etler olması. Bu yüzden eti ne kadar kurutmadan pişirebilirsek yerken de o kadar sulu ve lezzetli bir et yemiş oluruz.

Öncelikle eti marine etmemiz gerekiyor. Marinasyon işlemi için şu yazımı okuyabilirsiniz: Antrikot Nasıl Marine Edilir?

Sonra ise sıra eti nasıl pişirmek istediğimize geliyor. Bu sorunun başlığı döküm tava (bkz: Döküm tava hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları) kullanmak olduğu için aşağıdaki adımları izleyerek evimizde ocakta döküm tava kullanarak bu eti nasıl pişirebileceğimize bakalım.

1. Döküm tavanızı ocağın üzerine koyunv ve altını yakın. Yaklaşık 5 dakika kadar altı boş olarak yansın ki döküm tavamız iyice ısınsın. Döküm tavanın yeterince ısınıp ısınmadığını anlayabilmek için ise elimizi döküm tavaya yaklaştırdığımızda beşe kadar sayamıyor olmamız gerekiyor. Bu arada sakın döküm tavanın herhangi bir yerine dokunmaya kalkmayın, kalıcı bir hatıranız olabilir.

2. Şimdi amacımız, etin içindeki suların etin içine hapsolmasını sağlayabilmek için eti mühürlemek. Eğer evinizdeki döküm tavada çizgi desenleri var ise etinize dışarıda gördüğünüz gibi kare desenler de verebilirsiniz. Ama önce lezzet, sonra görsel.

3. Etinizi döküm tavanıza koyun ve 2 dakika kadar hiç dokunmayın, 1 dakika sonra ise 90 derece çevirin. Bir yüzü tamamlandıktan sonra diğer yüzüne de aynı işlemi uygulayın ve toplam 2 dakikada etin dışını mühürlemiş olun.

4. Eti bu şekilde yemenizi tavsiye etmiyorum, çünkü etin içi halen çiğ. Bu aşamada ya etinizi fırınlayarak içinin de pişmesini sağlayabilirsiniz, ya da döküm tavada etinizi dilimleyerek de pişirebilirsiniz. Eğer tek parça olarak servis etmek istiyorsanız fırına geçmenizi öneriyorum (bkz: Az orta ve çok et pişirme dereceleri kaçtır?), ama dilimli et de olur derseniz döküm tavadan uzaklaşmadan tarife ocakta devam edelim.

5. Dmküm tavanın altını kaopatın, farklı bir tavayı ocağa koyun ve içine tereyağı, taze biberiye, az ezilmiş sarımsak ekleyerek karıştırın. Bu aşamada eti iyi pişmiş istiyorsanız dilimleyerek; az pişmiş istiyorsanız da bütün olarak tavaya koyarak 2-3 dakika kadar pişirin. Damak tadınıza göre tüm varyasyonları denemenizi de tavsiye ederim.

Ters mühürleme konusunda da faydalı bir yazı için bkz: Ters Mühürleme ile Nasıl Kalın Et Pişirilir?

Güncelleme: Döküm tavada kalın steak nasıl pişirilir? sorusunu görmedim ama bu yazı ona cevap olarak eklenebilir diye düşünüyorum.

bostonlu

09.11.2020 18:33

Bu soru 1 kez yanıtlandı.

  • 17 Temmuz 2022 12:31
    0

    mühürleme kısmı ok ama etlerin içini döküm tavada pişiremezsiniz, özellikle de kalın bir et ise. sonrasında fırınlamalı ya da airfryer gibi bir akıllı hava fritözünde içlerini de pişirmelisiniz. eğer dilimlerim derseniz mühürlemeden sonra tavada da dilim dilim yaparak etlerin içini pişirebilirsiniz

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Steak Etler Döküm Tavada Nasıl Mühürlenir ve Pişirilir?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.