5.00 / 1 oy

Parfümler Zamanla Bozulur mu?

Evde yıllardan beri kullanmadığım (en azından bitiremediğim ya da dibinde kalan son birkaç damlayı sıkmaya kıyamadığım) parfümleri teker teker alıp kokladığımda kimilerinin kokusunun ciddi anlamda bozulduklarını fark ettim. Buna karşılık çocukluğumdan beri duran ve en az 20 yaşındaki bir diğer parfümün ise kokusunun bırakın bozulmayı, yıllardan beri gram değişmemiş olması gibi bir durum da var. Kokusu o kadar değişmemiş ki her kokladığımda beni geçmişteki bir ana götürüp zaman yolculuğu yaptırıyor ve geri getiriyor.

Parfümlerin bozulması gibi bir durum var mı, varsa neden bu iki parfümün durumları birbirlerinden bu kadar farklı anlam veremediğim için sormak istedim. Saklama koşulları deseniz her ikisi de yıllardan beri yan yana aynı çekmece içinde duran parfümler. Orijinallik deseniz her ikisi de geçmişte orijinal parfüm sattığını bildiğim yerlerden alındığını bildiğim parfümler. Peki acaba bu iki parfümden birisinin bozulması ve diğerinin hiç bozulmaması nasıl açıklanabilir?

Aklıma gelen tek senaryo, parfümlerin içindeki etken maddeler olabilir. Hani parfümü sıkınca notalarından bahsesiyoruz ya, bu notalar aslında parfümün içindeki çok sayıda aromanın vermiş olduğu ve farklı sürelerde farklı yoğunluklarda ortaya çıkan kokular. Acaba bir parfümün içerisinde onun bozulmasına yol açacak bir bitki ya da aroma var da diğerinde yok gibi bir durum olabilir mi?

ozan002

14.10.2020 18:14

Bu soru 2 kez yanıtlandı.

  • 13 Nisan 2022 21:03
  • 18 Temmuz 2022 13:49
    0

    içinde alkol olduğu için bir tarafım bozulmaz demek istiyor ama koku esansları özellikle sıcak havadan olumsuz etkilendikleri için kalıcılık etkilerini zamanla kaybedebilirler gibi de geliyor

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Parfümler Zamanla Bozulur mu?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.