5.00 / 1 oy

CGNat (Carrier-grade NAT) Nedir?

CGNat'a giriş yapmadan önce NAT konusunda bilgi almak için şu yazıya göz atabilirsiniz bkz: NAT (Network Address Translation) Nedir?

CGNat (Carrier-grade NAT), large-scale NAT (LSN) olarak da isimlendirilebilmektedir ve NAT'ın çözüm aradığı temel problem, sınırlı IPv4 adresine sahip olunması sorunudur. Her ne kadar bir router'ın arkasındaki private IP adresleri router'dan dışarıya çıkarken NAT sayesinde tek bir public IP adresi ile çıkış yapabiliyor olsalar da internet servis sağlayıcıları, her bir internet kullanıcısına farklı bir IPv4 adresi vermekte kaynak olarak yetersiz kalmaktadır. CGNat teknolojisi de bu soruna birden fazla kullanıcıya tek bir IP adresi ataması yapmak ve kullanıcıları da birbirlerinden ayırt edebilmek için farklı port numaraları ile çıkış yapmalarını sağlamak gibi bir çözüm üretmektedir. Bu uygulamaya pratikte CGNat havuzu (CGNat pool) adı da verilmektedir.

Not: Eğer evinizde ya da iş yerinizde port açarak yönlendirme yaparken her şeyi doğru yaptığınızdan emin olmanıza rağmen IP üzerinden cihazınıza ulaşamıyorsanız internet servis sağlayıcınızdan CGNAT özelliğini kapatlamalarını talep edebilirsiniz. İnternette host problemi olarak bu durumu yaşayan çok kullanıcı görebilirsiniz. İnternet servis sağlayıcılarında destek veren çalışanlar bu durumun statik IP adresine sahip olmamanızdan kaynaklandığını söyleyebilir ancak maalesef destek elemanları da bu teknik detayları bilmediği için hatalı bilgi verebiliyorlar. Statik IP adresine ihtiyacınız yok, CGNat havuzundan çıkma talebinizi anlayabilecek bir destek elemanına denk gelmleniz yeterli, o gerekli düzenlemeleri yapacaktır.

bkz: internet nedir?

bkz: Modem IP Adresi Nasıl Bulunur?

bkz: DNS Nedir?

bkz: Network (Bilgisayar Ağı) Nedir?

bkz: Zyxel modemlerde port yönlendirme işlemi nasıl yapılır?

bkz: İki Bilgisayarı Birbirine Nasıl Bağlayabiliriz?

networkman

15.02.2021 08:53

Bu soru henüz yanıtlanmamış.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
CGNat (Carrier-grade NAT) Nedir?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.