5.00 / 1 oy

2020 yılında dünyada kaç arama motoru var?

Her ne kadar kime arama motoru deseniz herkes google dese de yine teknoloji ile uzaktan da olsa ilgili olan kişiler hemen Google, Bing, Yandex, Yahoo, Baidu, DuckduckGo gibi en popüler arana motorlarını hemen sayabilirler. Bu kadar köşeleri tutulmuş ve deyim yerindeyse parsellenmiş bir sektörde halen yeni oyuncuların da pastadan pay alabilmek için kendi sistemlerini geliştirerek oyuna dahil olmaya çabaladıklarını görüyoruz. Bugün acaba günümüzde internette toplam kaç arama motoru vardır diye merak ettim ve internette 2 saate yakın bir araştırma yaptım. Hiçbir kaynakta net bir sayı ya da liste bulamamış olmakla birlikte ülkelerin kendi lokal arama servislerini de dikkate alınca binlerle ifade edilen sayıda arama motoru olduğu fikrim güçlenmiş oldu. Çin'in Baidu arama motoru gibi farklı ülkeler de kendi arama motorlarını geliştirerek uzayan kol bizden olsun diyorlar. Uzak doğu'dan Afrika'ya kadar bu amaçla kurulmuş çok sayıda arama motoru buldum ama google'ın neden ve nasıl google olmayı başardığını da başka arama motorlarını kullanmayı deneyince anlıyorsunuz. Google'ın basit arayüzü ve kullanım kolaylığı, insanlarda ne var bunun aynısını biz de yaparız dedirtiyor ama asıl mesele zaten kullanıcıya en kısa sürede en pratik deneyimi yaşatarak en doğru siteye yönlendirmek. Gerçi artık arama algoritmaları ve büyük verilerin akıllıca yönetimi konusunda Amazon, Netflix, Alibaba gibi farklı işlevler sunma amacında olan platformlar bile tezlere konu olacak teknolojiler geliştiriyorlar.

Benzer bir araştırma yaparak somut bir rakama ulaşan birileri olursa ilgimi çektiği için sonuçlarını paylaşmasını çok isterim.

aphex_twin

31.01.2020 17:24

Bu soru 1 kez yanıtlandı.

  • 12 Aralık 2021 00:59
    4

    arama motoru dendiğinde artık bugünün internetinde aklınıza sadece google gibi arama motorları gelmemeli. içerisinde bir arama çubuğu olan ve bolca verisi olan her site ve platform bir arama motorudur. amazon da appstore da kripto para piyasası platformları da aslında birer arama motoru olarak fayda sağlıyorlar

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
2020 yılında dünyada kaç arama motoru var?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.