5.00 / 1 oy

Oto sanayide başınıza gelebilecek sahtekarlıklar

Yıllarını oto sanayide müşteri olarak geçirmiş, ama ustalarla ve çalışanlarla da arası iyi olan birisi olarak kendi ağızlarından da çok kere duyduğum oto sanayi sahtekarlıklarını bir başlık altında toplayarak acemi arkadaşları çeşitli konularda bilgilendirmek ve uyarmak için böyle bir başlık açmaya karar verdim.

Aklıma ilk gelen oto sanayi dolandırıcılıklarını yazıyorum ve zaman içerisinde de bu sayfayı güncellemeyi umuyorum.

- Eğer bir usta sizi selam söyleyerek başka bir ustaya (örneğin kaportacı motorcuya ya da elektrikçi turbocuya) yönlendiriyorsa, amacı indirim almanızı sağlamak değil kendine sakal alabilmektir. Nadiren düzgün ustalar gerçekten sizi iyi niyetle başka ustalara da yönlendirebilir ama maalesef ustalar sizi genellikle (özel hastanalerde olduğu gibi) kendi dirsek temasında olduğu arkadaşlarına yönlendirir ve herkese biraz ateşlemenizi sağlar.

- Kötü niyetli bir diğer uygulama, sizin bıraktığınız araçtaki sağlam ya da orijinal bir parçayı almak ya da bir yandaki araca takmaktır. Örneğin aracınızdaki orijinal balata sökülür ve yerine yan sanayi termostat takılır. Ama araç sahibi aracı kullanırken bu detayı hayatta anlamayacağı için durumu da fark edemez.

- Aracınızda değişecek bir parça vardır, bu parçayı oto sanayiden ya siz temin ederek ustanıza takması için verirsiniz ya da usta sende varsa takıver dersiniz. Usta da yine kötü niyetli ise size orijinal olanı taktım der ama elindeki eski bir araçtan çıkma bir parçayı ya da yan sanayi parçayı takar. Siz yine duruma uyanmazsınız, ama cebinizden boş yere 3-5 kat fazla para çıkar. Usta da hem sizden kazanır, hem de orijinal parçayı başkasına satarak bir de oradan kazanır.

- Sizden değişmesi lazım diye çıkartılan parçalar bazen aslında pek kusur olmayan ya da ufak bir tamir işlemi ile çalışmaya devam edebilecek parçalardır. Oto sanayide aracınızdan ölmüş bu diye çıkartılan bir çok parça tamir edilerek satışa çıkartılır.

- Oto sanayide çırakların da ustalarından parça çalması gibi bir sorun var, depolarda orijinal kutularında bekleyen araç parçalarını boşaltmaları ya da değiştirip içine yan sanayi ürünü kormaları da çok sık yaşanan bir durum. Bu durumda da fatura yine araç sahibine patlıyor haliyle.

- Sürücülerde de bazen büyük bir arıza beklentisinin küçük bir meblağ ile kotarılamayacağı önyargısı olabiliyor. Örneğin kesin silindir conta kapağını yaktım diye en yakın ustaya gidip de 20 TL'ye motor suyu takviyesi ile aracı düzeldiğinde sanki tamir işlemi olmamış gibi düşünebiliyor. Ama başka bir usta aynı işlemi yapıp sanki çok büyük iş yapmış gibi büyük bir fatura çıkartınca aynı arabaya binen araç sahibi aracı dinleyerek bu sefer çok iyi olmuş diyebiliyor. Önyargılı olmamak gerek.

 

Editör editi: sitedeki bazı diğer benzer başlıklar için;

bkz: Araçlardaki polen filtresi ne işe yarar ve ne zaman değişir?

bkz: DSG Şanzıman Nasıl Kullanılmalıdır?

bkz: Peugeot 2008 ile Peugeot 3008 arasındaki farklar nelerdir?

bkz: Araca yanlış yakıt konulursa ne olur?

bkz: Arabanın radyatör suyu nasıl boşaltılır?

bkz: Aküsü Biten Arabanın Camları Nasıl Kapatılır?

Hüseyin.Turan

09.07.2021 16:45

Bu soru henüz yanıtlanmamış.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Oto sanayide başınıza gelebilecek sahtekarlıklar

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.