5.00 / 1 oy

Geriye Dönük Borçlanma Nedir ve Nasıl Yapılır?

Geriye dönük borçlanma, sosyal güvenlik kurumlarındaki ve vakıflardaki prim sistemlerinde kullanılabilen ve sigortalıların geçmişte eksik olan prim borçlarını ödemelerine imkan tanıyan bir uygulamadır. SGK'da da yeri olan geriye dönük borçlanma uygulamasında sigortalıya prim ödemelerindeki boşlukların doldurulabilmesi imkanı tanınmaktadır, ancak bu prim ödemeleri emeklilik yaşını etkilememektedir.

Sigortalının prim ödemelerindeki boşluklar aşağıdaki gibi sebeplerden kaynaklanıyor olabilir:

- Askerlik süresince SGK ya da vakıf primleri yatırmamış kişiler bu zaman dilimini borçlanarak ödeyebilirler

- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasına rağmen yurt dışında olması sebebiyle prim ödemesi yapmamış kişiler bu dönemlerdeki prim ödemelerini ileride ödeyerek aradaki boşlukları kapatabilirler

- Tutukluluk gibi durumlarda ödenmemiş olan prim ödemeleri ilerleyen yıllarda geriye dönük borçlanarak yapılabilir

Geriye dönük borçlanma sistemi birkaç halde daha sigortalılara geçmişteki prim boşluklarını doldurmalarına ve kapatmalarına olanak tanıyan bir sistemdir. Eğer bağlı olduğunuz sosyal güvenlik kurumuna ait sigortalılık prim ödemelerinizde ya da üyesi olduğunuz vakıftaki aidat ödemelerinizde boşluklar varsa ilgili kanunlara bakarak geçmişteki prim ödeme boşluklarınızı doldurup dolduramayacağınızı kontrol edebilirsiniz.

hadigari9

27.12.2020 14:35

Bu soru henüz yanıtlanmamış.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Geriye Dönük Borçlanma Nedir ve Nasıl Yapılır?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.