5.00 / 1 oy

2020'de dünyada en sık kullanılan arama motorları hangileri?

Bulduğum kısmen ilginç bir istatistiği buradan paylaşmak istedim. Bugün dünyada kaç arama motoru olduğunun net bir cevabı yok ama insanlar tarafından en sık kullanılan arama motorları ölçülebiliyor ve bu sayı da her yıl çeşitli istatistiksel sonuç paylaşan makalelerde sunuluyor. 2020'nin Şubat ayı itibariyle dünyada en sık tercih edilen arama motorları sırasıyla şu şekildeymiş:

2020'de En Çok Kullanılan Arama Motorları

Netmarketshare’in paylaştığı istatistiklere göre 2019 başı itibariyle:

1. Google (%73.62)

2. Baidu (%12.71)

3. Bing (%7.90)

4. Yahoo! (%3.61)

5. Yandex (%1.14)

6. Ask (%0.47)

7. Duckduckgo (%0.25)

8. Naver (%0.10)

9. AOL (%0.06)

10. Seznam (%0.03)

 

Hangi Arama Motorunu Neden Tercih Etmeli?

Farklı arama motorları, farklı aramalar için daha çok ya da doğru seçenekler sunabiliyorlar.

Google Arama Motoru

Rapora göre internet aramalarının %73.62’si Google üzerinden yapılıyormuş. Larry Page and Sergey Brin tarafından 1998 yılında hayata geçirilen Google arama motoru bugün itibarıyla cep telefonunuzun konumundan ya da daha önce ziyaret etmiş olduğunuz internet sitelerindeki gezinim sürelerinize göre size göre optimize edilmiş sonuçlar sunabiliyor ve bu sonuçları Google’dan temin ettiğiniz harita, mail, youtube, işletme gibi diğer servisler için de entegre edebiliyor. Google, Panda güncellemesinden beri değiştirmiş olduğu sonuç getirme algoritması sayesinde başlığı ile içeriğinin uyumsuz olduğu internet sitelerini daha aşağılarda listeliyor ve kullanıcılarının en uygun sonuca en hızlı şekilde ulaşabilmesini sağlıyor. Google aynı zamanda mobil ve tablet cihazlardaki arama yüzdesinin %81’ini elinde bulunduruyor.

Google’ın eleştirilen yönleri ise yapılan aramalarda reklamlı sonuçların en önde çok fazla yer kaplamaları ve Google’ın sizin alışkanlıklarınızdan fazlasıyla haberdar olması. Örneğin bir alışveriş sitesinde yaptığınız mum araması ve incelemiş olduğunuz mumlar size günlerce Google reklamı olarak geri dönebiliyor ve bu reklamları telefonunuzda ve diğer akıllı cihazlarınızda da görmeye başlıyorsunuz.

 

Duck Duck Go Arama Motoru

Reklam verenlerin gezinim ve satın alma davranışlarınızı çok iyi takip edebildiklerinden ve mahremiyetinize saygı duyularak arama yapamadığınızdan mı şikayetçisiniz? O zaman Docuduckgo’nun arama sayfasını bir denemenizi tavsiye ederim.

Duckduckgo 2008 yılında kurulduğundan beri kendi içerisinde çok değişmiş ve bugün geldiği noktada Apple içerisinde bile arama motoru opsiyonu olarak eklenmeyi başarabilecek kadar yol katetmiştir. Büyük arama motorlarında olduğu gibi resim ve video aramaları da yapabileceğiniz duckduckgo’da arama sonuçlarınızın güvenli arama düzeyini belirleyebilir, arayüzünüz için de temanızı kişiselleştirebilirsiniz.

Son olarak google'da arama sonuçlarının gizlendiği torrent gibi yasaklı kelimelerde duckduckgo ile çok sayıda sonuç listeleme özelliği var.

 

Bing Arama Motoru

Microsoft’un arama motoru olması ve Microsoft işletim sistemine sahip bilgisayarların da kullanımı sayesinde internet arama trafiğinin %7.90’ı Bing üzerinden gerçekleştiriliyor. Ayrıca Görsel arama motoru olarak Google'ın en büyük rakibi durumunda.

 

Baidu

Bilmeyenler için Baidu 2000 yılında Çin’de kurulan bir arama motoru, dünyada da Çin nüfusunun da etkisi olsa gerek en sık kullanılan 2. arama motoru (%12.71). Her ne kadar arayüzü Çince olsa da sonuç getirme algoritması sebebiyle tüm dünyada da kullanıcıları mevcut.

aphex_twin

19.03.2020 11:16

Bu soru henüz yanıtlanmamış.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
2020'de dünyada en sık kullanılan arama motorları hangileri?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.