5.00 / 1 oy

Programlama yaparak basit faiz ile bileşik faiz arasındaki farkı bulmak

Geçmiş paylaşımlarıma bakarak teorik anlatımlardan ziyade uygulamalı örneklerin daha çok talep gördüğünü anlıyorum. Bu yüzden aklıma gelen örnekleri paylaşmaya devam ediyorum.

Basit faiz nedir ondan başlayalım. Sadece anaparanın faiz kazandırdığı faiz türü basit faizdir ve bu sistemde faizin faizi yoktur. Basit faiz ile bileşik faiz arasındaki fark da zaten budur.

Basit faiz formülü

Birikimli tutar=Anapara x 1 + ((faiz*dönem))

Bileşik Faiz formülü

Birikimli tutar=Anapara x (1 + faiz) ^ dönem

 

Excel üzerinde 1000 TL'nin aylık %5 basit faiz ve bileşik faiz ile ayrı ayrı nasıl değerlendiğini bakarak anlayalım:

Basit Faiz ile Bileşik Faiz Karşılaştırması Örneği (Excel)

excel faiz hesaplama

1. dönemde her iki faiz türü de aynı sonucu veriyor, 2. dönemde ise 2,5 TL fark ile ilk fark ortaya çıkıyor çünkü bu noktada bileşik faiz yönteminin 1. dönemindeki 50 TL'nin de faiz getirisi var. Yani faizin de faizi olunca getiri miktarı da beklenenin oldukça üzerinde oluyor ve aylık %5 getiriler ile basit faiz ile getiri sağlayan bir yatırım 1000 TL'ni 2200 TL yaparken bileşik faiz yönteminde ise aynı yatırım aynı faiz miktarı ile 3225 TL oluyor. Arada, sermayenin %50'si kadar fark var.

Gelelim basit faiz ile bileşik faiz hesaplamalarının Java ile nasıl yapılabileceğine. Hem basit faiz, önümüzdeki saatlerde hem de bileşik faiz ile birer uygulama hazırlayacağım, sonuçlarının da excel sonuçları ile aynı olmasını bekleyeceğiz elbette.

Edit: Sonuçlar beklendiği gibi aynı oldu. Basit faiz ve bileşik faiz ile yapılan hesaplamaları da inceleyebilirsiniz.

utku33

31.01.2020 00:37

Bu soru 1 kez yanıtlandı.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Programlama yaparak basit faiz ile bileşik faiz arasındaki farkı bulmak

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.