5.00 / 1 oy

Checksum Nedir?

Checksum, verilerde saklama ya da aktarım aşamalarında ortaya çıkmış olabilecek hataları tespit edebilmek amacıyla kullanılan ve verilerden algoritmik prosedürler (checksum fonksiyonu) kullanarak sayısal sonuçlar üretilerek bu sayısal sonuçların karşılaştırılması ile veri doğrulaması yapmaya yarayan işlemdir. Checksum işlemi ile bir verinin tam, eksiksiz ya da üzerine bir şey eklenmemiş olduğu doğrulanabilir.

Checksum algoritmaları olarak kriptografik hashing fonksiyonları (crc (cyclic redundancy check), MD5, SHA1 gibi) kullanılır.

Örnek olarak bir dosyanın birden fazla kaynakta yer aldığını, ama her kaynaktaki dosyanın eksiksiz ve birebir aynı olduğunu tespit etmek istediğimiz bir senaryo düşünelim. Veri doğrulama işlemi ve checksum bu gibi durumlarda her kaynaktaki dosyada aynı sayısal sonucu veriyor ise bu kaynaklardaki dosyaların aynı oldukları söylenebilir.

 

Editör editi: Sitede yer alan bazı diğer benzer başlıklar için;

bkz: MD5 Nedir ve Ne Amaçla Kullanılır?

bkz: Hashing Nedir?

bkz: Programlama Dillerinde Kalıtım Nedir?

bkz: Programlama dillerinde hata ayıklama (debugging) nasıl yapılır?

bkz: Programlama dillerinde if ile switch case arasındaki fark nedir?

bkz: Programlamada metodların static olması ile olmaması arasındaki fark nedir?

mbologlu

06.05.2021 00:48

Bu soru henüz yanıtlanmamış.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Checksum Nedir?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.