24.01.2018

Excel DCOUNT (VSEÇSAY) Fonksiyonu Kullanımı ve Örnekleri

Excel DCOUNT (VSEÇSAY) Fonksiyonu Ne Amaçla Kullanılır?

DCOUNT, Microsoft Excel yazılımı içerisinde veritabanı (database) seçimi işlemleri yapmayı sağlayan fonsiyonlardan sayım amaçlı olarak kullanılan fonsiyondur. Belirtilmiş bir tablo içerisindeki alanlar üzerinde belirtilmiş şartları sağlayan satırların sayısını hesaplamaya yarar.

 

Excel DCOUNT (VSEÇSAY) Fonksiyonu Örneği

Stoklarımızda çeşitli markalardan oluşan 12 adet notebook olsun. Bu notebook’ların her birisi için rastgele olarak ram, işlemci, boyut ve fiyat rakamları oluşturarak aşağıdaki gibi bir veri seti elde edelim:

Excel DCOUNT Data

Not: Excel’de rastgele veriler oluşturmak konusunda daha fazla bilgi almak için Excel ile Rastgele Harf Seçimi ve Örnekleri ve Excel Rastgele Sayı Üretme Yöntemleri makalelerini inceleyebilirsiniz.

Soru 1: Ram miktarı 8 Gb olan notebook sayısı kaçtır?

Çözüm: Küçük veri setlerinde sayım işlemleri el yordamıyla yapılabilirse de Excel programı sayesinde binlerce satırlık verileri de “handle etmek” mümkün. Bunun için de elbette gömülü fonksiyonları kullanmak gerekecek, şarta bağlı sayım işlemleri için de DCOUNT fonksiyonu aşağıdaki gibi 3 parametre ile çalışmaktadır:

DATABASE: Veri setimizin barındığı tablonu  tamamı (başlıklar ile birlikte)

Field: Sayım işleminin gerçekleşeceği sütun. Bu alan toplam ya da ortalama almayı sağlayan diğer fonksiyonlar için önemli olsa da sayım işlemlerinde hangi sütunun seçildiğinin bir önemi yoktur çünkü zaten ilgili şartları sağlayan tüm sütunların sayısı aynıdır.

CRITERIA: Adından da anlaşılabileceği gibi sayım işlemlerinin hangi kriterler ile yapılacağı bu alana yazılmalıdır. En sık yapılan hata olarak not düşmek gerekirse, kriterler alanına başlıkların da yazılması gerekmektedir ki Excel de bu sayede veri setindeki ilgili sütunları bu başlıklar ile ilişkilendirerek sayım işlemlerini gerçekleştirmektedir.

Excel DCOUNT Örnek

Görselden de görülebileceği gibi Formula Result kısmında 6 Gb ram’e sahip olma şartını sağlayan 6 adet sonuç vardır.

Soru 2: Ram miktarı 6 ile 16 arasında olan notebook sayısını DCOUNT ile hesaplatınız.

Çözüm: Önceki örnekteki kriter alanını aşağıdaki gibi güncellememiz yeterlidir:

Excel DCOUNT Kullanımı

Görselden de görülebileceği gibi kriterleri yazdığımız alanın biçimlendirilmesinde aslında oldukça özgürüz, bir önceki örnekten faklı olarak bu sefer 2 adet kriterimiz var ve her ikisi de aynı sütun üzerinden hesaplanıyor, farklı olarak Ram’i 6’dan büyük ya da eşit ve 16’dan küçük ya da eşit alanların sayısını aradığımız için kriter alanlarımızı bu şekilde güncelledik.

Soru 3: Ram miktarı 4 ile 8 arasında olan 15 inç büyüklüğündeki i5 cihazların sayısını DCOUNT fonksiyonu ile hesaplayınız.

Çözüm: farklı kriterimizi yazalım ve DCOUNT fonksiyonunun referans hücrelerini güncelleyelim:

Excel DCOUNT çözüm

Sonuç olarak şartları sağlayan sadece 1 adet notebook olduğunu göreceğiz.

DCOUNT fonksiyonu, hem kullanımının kolay olması, hem de countif fonksiyonunun çok sayıda parametre ile çalışmasındaki zorluklar sebebiyle ihtiyaç duyulduğunda çok zaman kazandırabilen bir fonksiyondur. Diğer veritabanı fonksiyonlarını da paylaştıktan sonra büyük bir veri seti ile örneklendirmek dileğiyle..

Excel DCOUNT (VSEÇSAY) Fonksiyonu Kullanımı ve Örnekleri
Bu makalenin telif hakkı ve tüm sorumlulukları yazara ait olup, şikayetler için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
URL:
Etiketler:

Bu makale 5339 kez okundu

24.01.2018 tarihinde yazıldı
Reitix

Yorumlar

  • lews
    20.07.2019

    pivot tabloları kullanmak varken dcount daverage ya da dsum gibi fonksiyonları yazmaya üşeniyor insan. ama hızlıca bir şeyin sonucuna bakmak için ara ara countif yazmak faydalı olabiliyor. sanırım veritabanı fonksiyonlarının sevmediğim yanı, yazıldığı hücreden daha fazla hücreyi referanslarındaki kriterler alanı için işgal ediyor olması, bu da excel dökümanının tasarımını bozuyor

  • Burçin64
    01.06.2019

    görselli anlatımınız çok kalıcı oluyor. sözlü aklımda kalmıyor fakat takıldıkça dönüp bakıyorum. bir de video olarak yayınlasanız daha da kolay olur bizim için anlaması.

  • devrim46
    20.04.2019

    excel artık bu database fonksiyonlarını kullandırmanın daha pratik bir yolunu bulmalı. 3 parametreden ilki database seçimi, olmalı ve çok mantıklı, 2. parametre neye göre sayım yapılacağı, yine aynı şekilde olmalı ama 3. parametredeki en az 2 hücrelik başlık ve kriter alanı çok kullanışsız, kısaca büyüktür küçüktür şu değer deyip geçsek ya da şu aralıklarda olsun desek de saysa ne var sanki?

  • mimari
    17.01.2019

    asla bir sql olamasa da sınırlı sayıda veri ile geniş bir sınırda özet veriler işleyebilen başarılı bir program, excel bu noktalara gelirken veritabanı teknolojisinin de big data ve machinne learning gibi noktalara uzandığını gözardı etmemek gerek

  • wanted2
    16.01.2019

    database kullanmayı bilenler bile excel'deki verileri database ortamına aktarıp da oradan analiz etmek yerine daha pratik olduğu için excel'i tercih edebiliyorlar, fonksiyon isimlerini de hem Türkçe hem de İngilizce yazmanız isabetli olmuş

Bu yazıya siz de yorum yapabilirsiniz

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.