5.00 / 1 oy

Et Marine Ederken Hangi Yağ Kullanılmalıdır?

Özellikle dananın sırt kısmında bulunan etleri marine etmek için yağ kullanmaktayız. Peki bu yağın türü ne olmalı? Zeytinyağı mı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı mı, badem yağı mı? Bu sorunun yanıtını vermek için bahsi geçen kalın etleri bir hatırlayalım.

bkz: T-Bone Nedir ve Dananın Neresinden Çıkar?

bkz: Antrikot Nedir ve Dananın Neresinden Çıkar?

bkz: Rib Eye Steak Nedir ve Nasıl Hazırlanır?

bkz: Dallas Steak Nedir ve Nasıl Hazırlanır?

bkz: New York Steak Nedir ve Nasıl Hazırlanır?

Bu tür etlerde yağ kullanmamızın aslında iki temel sebebi vardır.

1. Üzerineki baharatı (tuz, karabiber, sarımsak tozu vb.) tutması

2. Ete ısı transferinin sağlanması

İlk madde için tüm yağlar görevi başarıyla tamamlayabilirler ancak ikinci maddede daha seçici olmamız gerekiyor. Maalesef et marine ederken sık sık zeytinyağı kullanıldığını görüyorum ancak zeytinyağı, et marine etmek için doğru bir yağ seçeneği değildir. Bunun sebebi ise zeytinyağının yoğunluğunun yüksek olması ve mühürlemeyi yavaşlatarak etten su kaybına yol açmasıdır. Dolayısıyla benim et marine ederken kullanmayı tercih ettiğim yağ ayçiçek yağıdır.

Et marinasyonu ve terbiyesi konusunda fırsat buldukça yazılar paylaşarak tecrübelerimi paylaşmaya çalışacağım, bu süreçte et yemekleri konularıyla ilgili tüm yazarların cevapları ile katılımlarını beklerim.

bostonlu

08.11.2020 18:12

Bu soru 3 kez yanıtlandı.

  • 5 Aralık 2021 18:40
    23

    her türlü tencereden donmuş yağı çıkartmak için size bir tüyo vereyim madem.

    1. aşama: silikon bir spatula ile önce donmuş yağların %95'ini kolaylıkla alabilirsiniz

    2. aşama: kalan %5'lik yağ için de kettle'da az bir miktar suyu kaynatın ve üzerinde donmuş yağ olan tavaya döküp 10 saniye kadar bekleyin. sonrasında deterjan bile kullanmadan bir bulaşık süngeri ile tüm yağı tavadan atabilirsiniz.

    bu bilgi özellikle döküm tava ve tencerelerde hayat kurtarır kıymetini bilin :)

  • 5 Aralık 2021 13:02
    1

    marinasyonda kullandığınız yağı daha sonrasında örneğin döküm ızgarada eti pişirecekseniz doğrudan oraya dökerek etinizi pişirmek için de kullanabilirsiniz. ama çok kızmış bir tavaya yağ dökerken önlem alın, çünkü çok pis sıçrar ve elinizi kolunuzu yakma tehlikesi vardır.

  • 5 Aralık 2021 14:59
    1

    döküm ızgaraları temizlemek (çok ağır oldukları için) zaten çok zor, bir de üzerinde donmuş hayvansal yağ olunca (pirzola gibi biret pişirdiyseniz) daha da sinir bozucu bir hale geliyor. bir de döküm demire deterjan gibi kimyasal bulaştırmamak isteyen birisiyseniz ertesi güne bel ağrınız hayırlı olsun.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Et Marine Ederken Hangi Yağ Kullanılmalıdır?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.