Sigarayı Nasıl Bırakırım?
12 yıllık sigara bağımlısı olan ve sayısız başarısız denemelerin ardından 24 Nisan 2013 tarihinde sigaradan nefretle soğuyarak kurtulmuş bir eski bağımlı olarak bu makaleyi kaleme alıyorum. Amacım ise, internetten derlediğim bilgilerle de birlikte bu illetten nasıl kurtulduğumu paylaşmak.
Öncelikle bilmelisiniz ki, sigara ömrü kısaltmaz; yaşam kalitesini yok eder. Varsın 5 yıl az yaşayayım diyerek sigara içmeye devam eden sevgili dostlarım; evet daha az yaşayacağınız doğrudur, ama bu yaşantının son yıllarını hastane köşelerinde sevdiklerinize ve kendinize ızdırap çektirerek geçireceğinizin de farkında mısınız?
Sigaranın Zararları
-Sigaranın içerisinde bulunan nikotin, katran, karbonmonoksit gibi zararlı maddeler, solunum yollarınızı ve akciğerinizi tahrip eder.
-sigara, kandaki oksijen miktarını azaltarak damarlardaki kolesterol miktarının artmasına yol açar ve kalp krizine davetiye çıkarır.
-Yemek borusu ve midede kanamaya yol açabilir.
-Erkeklerde mesane kanseri oluşumuna yol açar.
-Pankreasta kansere yol açar.
-Ağız kokusuna, diş ve diş eti hastalıklarına yol açar.
-Tat ve koku alma duyularını köreltir.
-Beyin hücrelerini öldürür açarak Alzheimer hastalığına yol açar.
-Gözlerde katarakt oluşumunu artırır.
-Vücutta aşırı yorgunluğa, strese ve uykusuzluğa sebebiyet verir.
-İktidarsızlığa yol açar ve sperm kalitesini düşürür.
-Cildi bozar
-Kemik erimesine yol açar
-Hamile kadınlar tarafından sigara içilmesi halinde, bebeklerinde %15’e kadar kilo kaybı ve zeka eksikliği görülür.
-Prostat kanserine yol açar.
Sigaranın Acı Gerçekleri
Sigaranın zararları ile ilgili onlarca video izledim ve Alan Carr’ın kitabı da dahil olmak üzere birçok makale ve kitap okudum. Çoğu geçici motivasyon sağladıysa da, sigara isteğim hepsinin önüne geçerek hep özgüven kaybına yol açtı. Ama bir video var ki, sigaranın yol açabileceği rahatsızlıkları öyle gerçekçi ve bilimsel yollarla izah ediyordu ki, bu sefer gerçekten korktum. Kendimden korkmasam da hastane köşelerinde sevdiklerimin bakımına muhtaç kalma fikri tüylerimin diken diken olmasına yol açtı. Sigarayı bırakmak isteyen dostlarım, bu videoyu izleyin, sevdiklerinize de izlettirin.
[Link kaldırıldı]
Sigarayı Bırakmak Neden Bu Kadar Zor ?
Sigara, içerisinde barındırdığı maddelerin yol açtığı fiziksel bağımlılığa ek olarak psikolojik bağımlılık da yaratır. Sigara üretimi yapan firmaların desteğiyle, gençleri özendirici film ya da reklamlarda sigara tüketilmesi de, insanların kendilerini film kahramanlarıyla sigara vesilesiyle özdeşleştirmesine yol açmıştır.
Sigarayı bırakan kişilerin bünyeleri nikotin eksikliğine kısa sürede alışsalar da, sosyal ortamlarda sigara tüketen insanlar gördükçe hissettikleri yoksunluk duygusunu, nikotin eksikliği ile bağdaştırırlar. Halbuki bu insanlar fiziksel ihtiyaçlarını çoktan yenmiş; artık psikolojik savaş evresine geçmişlerdir.
Sigarayı Bırakmak için Ne Yapmalı?
Öncelikle kendinize önemli bir tarihi (mümkünse tatil günü olsun) milat olarak belirleyin ve bu tarihi kocaman harflerle yazarak duvarınıza asın. Bu tarihe kadar sigara içmekte özgürsünüz, sonrasında ise sigarayı bırakarak daha da özgür olacaksınız.
Kendinize, uzun zamandır almaya niyetlendiğiniz ama pahalı olduğu için alamadığınız bir hediye (telefon, bilgisayar, parfüm vb..) bulun ve siparişini verin. Mümkünse sigarayı bırakacağınız güne kadar kutusunu açmayın, ortalık bir yere de bırakın ki her görüşünüzde paketi açmak için heyecanınız iyice artsın.
Sigara tüketiminizin düzeyine göre bir paket nikotin bandı alın ve hediye paketinizin üstüne bırakın. Bu bilinçaltınıza gerekli mesajı iletecektir.
Son gün, sigaradan nefret edinceye kadar sigara için. Canınız çektikçe değil, arka arkaya için, iyice rahatsız oluncaya kadar için. Sona 1 tane sigara saklayın, içmeyin.
1. Gün: Sabah ilk ve son sigaranızı içmekte özgürsünüz. Bu sigarayı içerken, gönderdiğim videoyu izlemeniz de faydanıza olur.
Sigaranız bittikten sonra sakın evde durmayın. Nikotin bandınızdan bir tane takın ve durumdan haberdar bir arkadaşınızla sigara içilmeyen bir yere gezmeye gidin (alışveriş merkezi gibi). Bugün doğumgününüz, hayata yeniden başlıyorsunuz, işi gücü kafaya takmadan ve sinirlenmeden keyifli bir gün geçirmeye çalışın. Akşam da sinemaya giderek dikkatinizi dağıtabilirsiniz.
Eve döner dönmez koca bir bardak süt için ve uyuyuncaya kadar yatağınızda kitap okuyun.
2. Gün: İşte en tehlikeli gün. Uyanır uyanmaz nikotin bandınız takın ve şekerli bir sakız çiğneyerek kahvaltı yapmadan güne başlayın. Açlık hali, nikotin ihtiyacınızı azaltacaktır, 1 saat sonra da nikotin bandı ihtiyacınızı zaten kesecektir.
Bütün gün uç duygular yaşamaktan kaçının (aşırı sinir ya da heyecan gibi) ve tıka basa yemek yemeyin. Günün akşamında açık havada yapılacak bir yürüyüş ya da koşu ile oksijenin tadını hatırlayabilir ve ben nasıl sigara içmişim diye düşünebilirsiniz.
3-7. Gün: Bir anda olmasa da yavaş yavaş eski rutininize dönebilirsiniz ama yine de sporu aksatmamalı ve midenizi çok doldurmamalısınız.
7. günün sonunda kendinize yeni bir hediye daha alarak kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Merak etmeyin, sigara yıllarca harcayacağınız paranın yanında lafı bile olmayacaktır. Sağlığınız da cabası...
Sigarayı Bırakınca Ne Kazanacağım?
-Sigara içtiğiniz süre boyunca yemeklerden tad alamadığınızı farkedeceksiniz ve ilk 1 aylık süreçte tad ve koku alma duyularınızın daha keskin bir hale geldiğini göreceksiniz.
-İlk hafta, gece yatarken ve sabah kalkınca gerçekleşen nefeste hırıltı ve ciğerlerin ötmesi rahatsızlıklarınız geçecek, ikinci haftada ise sabahları boğazınızda kocaman bir balgamla uyanmaktan kurtulacaksınız.
-Günde bir paket sigara içen birisi, çayı ve kahvesiyle günde yaklaşık 10 TL’sini sigaraya harcamaktadır. Sigarayı bırakınca, kendinizi zengin gibi hissedeceksiniz çünkü her gün 10 TL kaybolan cüzdanınızda ayda yaklaşık 300 TL para kalacak.
-Yürüyüş ya da koşu yaparken, gittikçe ciğerlerinizin daha fazla oksijen depolayabildiğini ve kondisyonunuzun gittikçe arttığını farkedeceksiniz.
Sigaranın Yerine Ne Koyabilirim?
-Sigaranın yerini doldurabilecek tek bir şey var, o da spor! Yaşınız müsaitse bir spor salonuna yazılın; değilse de düzenli yürüyüşe başlayın. Sağlığınızı geri kazandığınızın farkına varmanızın tek yolu bu, ve gerçekten bu duyguyu tattıüınızda sigaradan tiksineceksiniz.
Sigara Krizlerinde Ne Yapmalı?
İlk 1 haftadan sonra yaşayacağınız tüm krizlerin tamamen alışkanlıklarınızdan kaynaklandığını bilmelisiniz. Sigara krizinden ölen kimse olmadığı gibi emin olun, size de birşey olmayacak! Sakız ya da meyve tüketin, bol bol su için.
Sigaranın Faydaları
Yok!
Sigarayı Bırakınca Kilo Alır mıyım?
Yalan dolan yok, bal gibi de alırsınız. Ama sağlıklı bir ömre kavuşmanın bedeli, bir ay kilo almaktan çok daha fazla. Düzenli spor yaparak kilo alımının önüne geçeceğiniz gibi, geri kazandığınız sağlığınıza olan bilinciniz de artar.