5.00 / 1 oy

2019'da öğrenilebilecek en doğru programlama dili

Konu hakkında araştırma yaptıkça detaylarda kayboluyorum, o kadar çok programlama dili ve uygulama alanı var ki o da olsun bu da olsun derken bir de bakıyorum ki hiçbirisi ile bir şey üretebilecek bir arpa boyu yol alamamışım. Birden çok alanda kullanabileceğim ve ileride de kaybolup gitmeyecek en doğru programlama dilini konunun uzmanı programcı yazar arkadaşlara sormak istiyorum. Elbette birden fazla görüş ve farklı tecrübeler olacaktır ancak her görüşün değerli olduğunu düşündüğüm için bu soruyu sormanın daha doğru olduğunu düşündüm, teşekkür ederim.

gencer

21.06.2019 11:40

Bu soru 1 kez yanıtlandı.

  • 24 Haziran 2019 17:02
    54

    Eğer istediğiniz şey en çok geçerliliğe sahip olan programlama dilini öğrenmekse, Visual Basic ile hem Microsoft Excel makrosu yazabilir, hem masaüstü bilgisayar programı geliştirebilir, hem de internet sitesi yapabilirsiniz. Ancak bu kodlamaları yapan birisi size Excel makroları dışında hiçbir işlem için Visual Basic kullanmadığını söyleyecektir. İşin gerçeği maalesef biraz da bu. Her alanda ve her dönemde en popüler ve en işlevsel programlama dilleri farklılıklar gösteriyor. Bugünün programlama dünyasında ise baş döndürüci bir hızda güncellemeler ve yeni framework'ler geldiğini düşünecek olursak okuyarak kafanızın karışması oldukça normaldir.

    JavaScript, tarayıcılarda client taraflı programlama işlemlerini yaptırdığımız dildir, ya da dildi çünkü Node.js ile artık sunucu taraflı (server-side) uygulamaları da JavaScript ile yapabilmek mümkün. Üstelik örneğin React Native ile sadece JavaScript bilerek mobil uygulama geliştirebilirsiniz. Bu mobil uygulamanın React Native ile native olarak hazırlanmaya en yakın versiyonu olur ancak React Native kullananlar sizlere güncellemelerin ve dependency'lerin ne kadar can sıkıcı olduğunu söyleyeceklerdir. Nitekim native olarak mobil uygulama geliştirenler, eğer biliyorlarsa kendi dillerinde (iOS için Swift ya da Android için Java ya da Kotlin).

    Java ile JavaScript birbirine isim benzerliklerinden dolayı çok karıştırılan diller ancak birbirleri ile bir ilgileri yok. JavaScript, yukarıda da bahsettiğim gibi temel olarak tarayıcılar üzerinde yapılacak client-side işlemler için 1995 yılında dönemin popüler tarayıcısı olan Netscape firması tarafından geliştirilmiş bir dil. Java ise 1990’ların başlarında Sun Microsystems firması tarafından geliştirilmiş bir object-oriented (nesne odaklı) programlama dili. Bytecode olarak derlenir ve bir Java Virtual Machine tarafından çalıştırılır. Java bugün itibarıyla Oracle firması tarafından satın alınmıştır ve halen güncel uygulamalarda kullanılmaktadır.

    C# (C Sharp) ise Microsoft tarafından 2002 yılında geliştirilmiş bir object-oriented programlama dilidir. Bugün en popüler dillerden birisi olmasını da sürekli geliştirilmeye devam eden .NET Framework’üne borçludur. C# ile de web uygulamaları, masaüstü programlar ya da Xamarin gibi programlar yardımıyla native olmayan mobil uygulamalar geliştirebilirsiniz. C# aynı zamanda Arduino uygulamalarında ve Unity oyun geliştirme moturunda da kullanılıyor.

    Python 1990’ların başlarında geliştirilen bir programlama dili. Uzun yıllardır popüler bir dil olmamasına rağmen, son yıllarda bilimsel programlama işlemlerinde neredeyse tekel olmuş durumda. Machine learning, Natural Language Processing, Data Mining, Artifical Intelligence, Deep Learning gibi bir çok alanda Pythın bilmeniz gerekiyor. Dolayısıyla biyolojiden istatistiğe, hatta otomatize edilmiş işlemlere kadar Python ile bir çok probleminizi derinlemesine araştırarak çözüm üretebilirsiniz. Ticari uygulamalardan çok akademik çalışmalarda bol miktarda hazırlanmış uygulaması mevcuttur.

    Benzer şekilde R ve Matlab da bilimsel çalışmalarda kullanılan iki farklı programlama ortamlarıdır. Matlab ücretlidir ve paketleri de genellikle ayrıca ücret verilerek satın alınır. R ise ücretsizdir ve paketleri de açık kaynaklı olarak erişilebilir ve kullanılabilir.

    Eğer Linux ortamında bir geliştirici olmayı düşünüyorsanız C programlama dilini bilmeden bu işi yapmanız mümkün değildir.

    Embedded (gömülü) sistemler için de benzer şekilde C ya da C++ gibi low-level diller bilmeniz gerekiyor.

    Veri saklama işlemleri, tüm programların olmazsa olmaz işlevidir. Bu işlevi yerine getirmek için de veritabanı mantığını ve SQL dilini bilmeniz gerekiyor.

    Örneğin Nasa’nın Fortran programlama dilini kullanmaya devam ettiği rivayet edilir. 1957 yılında geliştirilmiş ve bugün pek kullanım alanı olmayan bir dil için ilginç bir bilgidir bu.

    Cloud Computing için Go, Spark kullanımı için Scala vb. alanına göre her ihtiyaca özgün optimal bir dil vardır anlayacağınız. Hepsi bu sanmayın, daha Clojure, Haskell, Ruby/Rails saymadım bile.

    Bu kadar korkutucu kötü haberden sonra biraz da iyi haber vereyim. Herhangi bir OOP (Object-Oriented) programlama dilini öğrenmeniz demek yukarıdaki hemen hemen tüm programlama dillerini az çok anlamanız anlamına gelecektir. C bilen hemen C# uygulamaso yazabilir demiyorum ama öğrenme eğrisi bakımından yeni bir dil öğrenmesi için aylarca uğraşmak yerine birkaça hafta syntax’ına bakması yeter diyorum. Dolayısıyla programlana dünyası içerisine girilmeden biraz korkutucu gibi görülebilir ancak içine girildiğinde halbuki birazcık korkutucu değil çok korkutucu olduğu görülecektir :) Şaka bir yana belirli bir alanda uzmanlaşmak için bana sorarsanız 1 yıl gibi bir sürede sıkı çalışma yeterlidir. Sonrasında masaüstü de olsa gömülü sistemler de olsa oyun da olsa web de olsa ortaya somut çıktılar çıkmaya başlayacaktır.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
2019'da öğrenilebilecek en doğru programlama dili

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.