04.05.2013

İkinci El Araba Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İkinci El Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

-Öncelikle aracın evveliyatında gerçekleşmiş hasarları öğrenmelisiniz. Ne yazık ki herkes sizin kadar iyi niyetli olmayabilir ve olan kazaları size söylemeyebilirler. Bu sebeple hasar kaydı sorgulaması yapmalısınız. Nasıl hasar kaydı sorgulaması yapabileceğinizi öğrenmek için bu sayfadaki makalemi incleyebilirsiniz.

-Araca bakmaya, günün aydınlık vakitlerinde gidin, aracı da kapalı otopark gibi karanlık yerlerde değil, aydınlık ve gölge mekanlarda inceleyin. Mümknse hava durumunu da dikkate alarak karlı ya da yağmurlu olmayan güneşli bir gün tercih edin.

-Aracı görmeden ikinci el satış sitelerinden aracın yaşına ve kilometresine göre fiyat aralığını araştırın. Her satıcı için arabası kıymetlidir ancak iş pazarlığa gelince hepsi size dünyanın sekizinci harikasını almak üzere olduğunuzu söylerler, kanmayın, aracın ederini bilin.

-Aracın modeline ve motor hacmine göre vergisini öğrenin, ileride başınız ağrımasın. Tarfik sigortası, araç muayenesi ve kasko gibi giderleri de dikkate alarak bütçenizi ayarlayın.

-Aracı incelemeye yalnız gitmekten ziyade araçlardan anlayan bir arkadaşınızla gitmeyi tercih edin. Bu hem gözünüzden kaçan tatsız detayları farketme imkanınızı artırır, hem de pazarlık sürecinde size destek olur.

-Yine eğer mümkünse aracı soğukken ilk siz çalıştırın, yani orta bir yerde buluşmaktan ziyade aracın park halinde beklediği yere gidin.  Bu sayede aracın soğukken ilk çalıştırıldığındaki sorunları görebilirsiniz.

-Aracı görmeye, buluşma saatinden yarım saat kadar önce gitmeye çalışın, böylece satıcının aracı göstermeden önce yaptığı hazırlık sürecini görebilmenizi sağlar.

-Aracı çalıştırmadan kaputunu açarak motor aksamını ve kabloları gözden geçirin. Plastik ataçlar ya da bantlar varsa, bu size gelişigüzel tamir görmüş ama olası ciddi sıkıntılar hakkında bilgi verebilir.

-Aracın kaportasını, şanzımanını ve moturunu önce kendiniz gözlemlemelisiniz. Kaportasında çürük olup olmadığına bakmalı, şanzıman geçişleri test edilerek vuruntu ya da geçiş zorluğu olup olmadığına bakılmalı ve motor sesi klima sonuna kadar açılarak dikkatle dinlenmelidir. Yanınızda götüreceğiniz bir mıknatısı aracın farklı bölgelerinde gezdirip çekim gücü farklılıklarını inceleyerek, farklı boya katmanlarını kendiniz de farkedebilirsiniz.

-Araç çalışırken arkadaşınızdan araca yüksek devirde gaz vermesini isteyin ve eksozundan çıkan dumanı inceleyin. Hem hava ve hem de araç soğuksa başlangıçta beyaz duman çıkması normaldir ancak araç ısındıktan sonra aracın dumanı renksiz olmalıdır. Eksozdan yağ kaçağı ya da mavi duman çıktığını farkettiğiniz an satıcı ile vedalaşarak evinize gidin, o arabadan size hayır gelmez!

-Aracın orjinal kilometresi olup olmadığını yetkili servisten öğrenin, ancak direksiyonu aşırı aşınmış bir aracın 20.000 kilometrede olamayacağını da dikkate alın, vites ve göğüs bölümlerindeki deformasyona dikkat edin.

-Araca düz bir zeminde uzaktan bakın, simetrik durmuyorsa (sağa ya da sola yatık duruyorsa) amortisör arızalı, süspansiyon arızalı ya da daha kötüsü tavandan hasarlı ve kötü tamir görmüş bir araç olabilir.

-Ön kaputun ve bagajın bitiş çizgilerini ve yükseklik farkı olup olmadığına titizlikle bakın. Benzer şekilde tamponlardaki simetrik olmayan durumlar da size eski ve bildirilmemiş hasarlar konusunda bilgi verebilir.

-Aracın çalıntı olup olmadığını öğrenmek için ruhsattaki motor ve şasi numaraları ile araçtaki motor ve şasi numaralarını karşılaştırın. Çalıntı araç almanız halinde, tüm paranızın çöpe gitmesi yetmezmiş gibi bir de aracı sizin çalmadığınızı ispatlayıncaya kadar hırsız muamelesi görebilirsiniz!

-Aracı kendiniz test ettikten sonra muhakkak kaportacınıza, motor ustanıza, şanzımancınıza ve elektrikçinize gösterin. Eğer araba size imkan sağlıyorsa makineye sokarak aracın geçmiş hatalarını da öğrenebilirsiniz.

-Aracın yakıt tüketimi de en önemli kriterlerden biridir ve satıcı tarafından sağlıklı bir bilgi alabilmeniz pek de granti değildir. Mümkünse makulbir tutarda benzin koyarak (20 TL gibi) ufak bir ölçüm yapmayı deneyin.

-Aracı mutlaka sürün, sürmediğiniz aracı satın almayın.

-Aracı sürerken el freni çekikken kalkma testi ile el freninin çalışıp çalışmadığını, 360 derecelik dönüşlerle direksiyonun ve alt takımların durumunu ve direksiyon tutulmadan düz yolda giderek aracın sağa sola çekmesi durumunu ve dolayısıyla rot/balans sağlığını gözlemleyebilirsiniz.

-Aracı satın almaya karar verdikten sonra makul tutarda bir kaporo bırakın ve aradığınız aracın bu olup olmadığını ve aracın ihtiyaçlarınızla ne derece örtüştüğünü düşünün. Yedek parça fiyatlarını, yetkili servislerini araştırın. Araca ilişkin forumlara bakarak arabanın kronik sorunları olup olmadığını öğrenin.

-Aracı notere getirmeden eski lastik ya da jantları takarak fayda sağlamaya çalışmak ne yazık ki milli sporumuz gibidir. Notere girmeden önce aracı yeniden inceleyin, bagajdaki temel parçaların durup durmadığını, lastikleri ve jantları gözden geçirin. Aracın yedek anahtarını istemeyi de unutmayın.

İkinci El Araba Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Bu makalenin telif hakkı ve tüm sorumlulukları yazara ait olup, şikayetler için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
URL:

Yorumlar

  • farukeczanesiiiiii
    01.03.2021

    herkes benim gibi titiz ve malını seviyor olsa sorun yok ama nasıl olsa satarım mantığı ile malını hor kullanan ve satarken de bu kusurlarından bahsetmeyen insanlar yüzünden herkes sıfır araba tercih etmek istiyor. işin garip kısmı ise ikinci el araba fiyatlarının sıfır arabalardan daha yüksek olması

  • Aykut79
    13.02.2021

    düzenli olarak ikinci el araba alıp satan bir arkadaşınız varsa ona danışmadan araba almayın bence, o kadar çok hile hurda dönüyor ki artık işin eksperi olmadan yakalamanıza imkan yok. paranızla dert sahibi olmak istemiyorsanız da işin içinde olan bir arkadaşınızdan mutlaka yardım isteyin

  • mert yıldırak
    07.02.2021

    eskiden galericilerden çekinirdi insanlar her türlü dümeni bildikleri için. artık herkes benzer dümenleri hem bilir hem de çekinmeden yapar duruma gelmiş. kupon araba diye taklalı araba satmaktan zerre utanmayan insanlar var piyasada. sıfır araba fiyatları da uçtu da rahatladık, hiç araba alamaz olduk

  • omerr
    11.10.2020

    az daha para verin sıfırını alın geyiğini yapardım ben de ama artık bayiler bile son kullanıcı ile teker teker uğraşmak yerine toplu olarak arabalarını galericilere satıyorlar. adamlar ötv artışları ve pandemi döneminde ne kadar zarar ettilerde en kısa yoldan bu zararı çıkartma derdindeler ve yerlerinde olsam belki ben bile aynı şeyi yapardım

  • Y.Akbulut
    04.06.2020

    hem bu kadar pahalı olan araba fiyatları hem de düzenli servis ve masrafları ile orta gelirli bir arabanın ocağını söndürebilecek kadar masraf çıkartabilirler dikkatli olunmazsa. bu yüzden ucuz diye en hesaplı arabalara atlamamak, ama pahalı diye de kesin iyidir temizdir diye zokayı yutmamak gerekiyor

  • Webstar
    04.06.2020

    üç takla atmış arabaları keyfe keder boyalı diye satmaya çalışan galericilerin araba alıp satma hakları ellerinden alınmadan bu insanlar daha çok kazık yerler maalesef. herhangi bir malı satan tüccarın dürüst ve ahlaklı olması gerekir, oto galericiler de bu kurala istisna olmamalı ama nerede dolandırıcı varsa araba alıp satıyor resmen

  • kurthan01
    26.08.2019

    ne kadar dikkat ederseniz edin, en fazla arabanın kaportasında bir uygulama yapılıp yapılmadığını fark edebilirsiniz. motor konusunda elbette bir ekspertize girmek şart ama sorunsuz olarak aldığınız arabalarda da sorunlar başlayabiliyor. bu yüzden arabadan çok parasal yönetime dikkat etmek lazım ve son kuruşa kadar borçlanarak araba sahibi olmamak lazım. ondan sonra çıkacak ilk masrafta hem moraller bozuluyor hem de araba

  • İbrahim.Ceylan
    09.08.2019

    kesinlikle arabayı kullanan kişinin sürüş tekniği ve kullanım alışkanlıklarının bilinmesi taraftarıyım. gözle görünmeyen, satış öncesi tamir edilmiş ve makyajlanmış birçok kusuru çıkacaktır arabasını dikkatsiz kullanan kişilerin arabasında. özellikle de çocuklu arabalarda durum daha vahim olabiliyor.

  • Metin.Hopur
    20.06.2019

    bizde kaporta hastalığı var malumunuz, araçta boya olması benim için hiçbir zaman takıntı olmadı ama arabayı satacağınız zaman karşınızdakine pazarlık argümanı sunduğu için ben de boya takıntısı olan aramasın ilanlarını aramıyorum. ayrıca dolandırıcı da çok, daha dün kendi yıllar önce sattığım arabayı satışta gördüm. ben arabayı sattığımda 250.000 kiometredeydi, adam ise ilan açıklamasına yeminler ederek araba 90.000'de demiş. arayıp da uyaracaktım ama sonra vazgeçtim, belli ki lafla terbiye olacak cinsten değil

  • mkemal
    20.06.2019

    satıcının araba sürmesini gözlemleme fırsatı bulabilirseniz araba konusunda da çok net fikir sahibi olabilirsiniz. arabasını hor süren kişinin sattığı arabadan hayır gelmez. buna ek olarak araç içinde sigara içiliyorsa ben o arabayı da almam, yanık görülmez ama her yerde ufak tefek yanıklar olur. olmasa bile o sigara kokusu arabaya siniyor leş gibi

  • paratoner
    03.02.2019

    sırasıyla yazayım da tam rehber olsun:
    - motor ve şase numaralarına bakın, araç çalıntı mı değil mi böylece anlayabilirsiniz
    - aracı bir boyacıya götürerek boyası ya da değişeni var mı öğrenin, araç sahibine güvenmeyin, mutlaka kendi ustanıza götürün
    - motor ustanıza gidin ve aracın motor, şanzıman ve yürüyen aksamının ne kadar sağlıklı olduklarını öğrenin
    - son aşama olarak bir ekspertiz yaptırın ve aracı komple test ettirin
    - araç içerisinde döşeme kusuru, yanık izi, çalışmayan far vs elektronik aksam var mı diye kontrol edin, klimayı da kontrol etmeyi unutmayın
    - sigortacınızı arayarak aracın daha önce kaç sahibi olmuş, filo arabası mıymış, karıştığı kazalar var mı hepsini öğrenin
    - eğer aracı bir galeriden alıyorsanız size noterde fiyatı düşük göstermeyi teklif edebilir, sonrasında hakkınızı aramanız gerekirse elinizdeki tek geçerli belgenin bu olacağını söyleyerek mutlaka araç satış değerini tam olarak gösterin

  • jale
    03.02.2019

    ikinci el araba almak malum güvensizlik sebeplerinden de dolayı alınabilecek en kötü kararlardan birisi diye düşünsem de sıfır arabaların fiyat listelerine baktıkça da yok mudur "bayandan" temiz bir şeyler diye de merak etmiyor değilim

  • yayvçuaz
    03.02.2019

    ilanda boya takıntısı olanlar aramasın diye yazıyorsa o arabayı görmeye bile zaman harcamayın, unutmayın ki noterden çıktıktan sonra ne arabanın eski sahibini bulabilirsiniz ne de haklılığınızı kimseye ispatlayabilirsiniz

  • sedat_uzman
    06.01.2019

    bir arabanın en büyük derdi sürekli masraf çıkartmasıdır, bu yüzden eski ama sürekli masraf çıkartacak bir arabadansa garantisi devam eden hesaplı markalardan bir araba edinirseniz başınız daha az ağrır, hatta kasko masrafınız bile daha az olur

  • enstantane53
    06.01.2019

    klasik araba fanı olmaya gerek yok, alım gücü o kadar düştü ki zaten yeni araba alacak gücü kalmadı kimsenin, hatta insanlar biriken kredi kartı borçlarını kapatabilmek için eğer kredi borcu yoksa arabalarını satıp 20-30 daha altına başka arabalar alıyorlar

  • isa
    06.01.2019

    temiz araba bulabilmek gerçekten o kadar imkansız bir hale gelmiş ki insan bulunca da güvenmek istiyor, eski arabalara ilgi duyuyorsanız işiniz daha da zor, tek çare olarak işi bilmeniz ve kaportadan da boyadan da anlamanız gerekiyor, ekspertiz firmalarına bile güvenmiyorum ben artık

  • ihsan.öztaş
    06.01.2019

    çıtır hasarlı ya da keyfe keder boyalı gibi tanımlamalar yapan bir satıcıdan değil araba, çöp bile almayınız, insanlar araba alıp satma işini çok ahlaksız bir alım satım ticaretine dönüştürmüş durumdalar, hasarlı arabaları ucuza alıp az hasarlı diye satıp insanları mağdur ediyorlar, bunun da önüne acilen geçilmesi lazım

  • İ.Baydemir
    20.12.2018

    bu fiyatlara ne ikinci el ne de sıfır araba alınır. varsa paranız ya taksiye binin ya da araç kiralayın hem de istediğiniz segmentte daha iyi. hem istediğiniz çeşit arabaya binersiniz hem de paranız daha az harcanır.

  • Veysel79
    16.12.2018

    mümkünse sıfır araba alınmalı fakat şu ekonomik durumda orta gelir ve düşük gelirli kişiler için sıfır araba hayal gibi. ikinci elde ise aldığınız kişi arkadaşınız olsa bile güvenmeyin en çok kazık arkadaştan yenir.

  • serkann
    11.10.2018

    vw markasını beğenmez passat mı çekeyim kapı sesi tok olur dediniz dediniz beğendiniz mi şimdi fiyatları? eskiden golf'e laf atanlar şimdi polo alamaz hale gelmişler

  • kolik
    11.10.2018

    100.000 TL verip ve boş arabaya binmek olmaz, açtım ben de listeye bakıyorum, Polo 1.6 TDI SCR 95 PS DSG versiyonu 169.800,00 TL, algı sınırına takılmasın diye 170.000 TL diyememişler sanırım

  • will23
    11.10.2018

    artık araba almak pek mümkün olmadığı için bu güzel detayları ve faydalı bilgileri başka bahara saklamak daha doğru bence, en ucuz vw polo manuel versiyonu 106.200 TL, bu paraya bmw olduğu zamanlar çok da uzak değil

  • famous
    11.10.2018

    bu konuda alıcıları olası dolandırıcılıklara karşı uyaran çok duyarlı youtube kanalları var ama bir yandan da eşeğin aklına karpuz kabuğu getirmiş oluyorlar haberleri ne kadar var bilmiyorum, dolandırılmadan araba almak artık çok zor geliyor bana

  • ilayda
    05.06.2018

    garantisi devam eden ya da garantisi uzatılmış 2. el arabalar da düşünülebilir, ama sıfır arabaların da kasko avantajı olduğunu unutmayın, 3 yıllık kasko farkını toplayınca 2 basamaklı bir sayı olabiliyor

  • zozdogan
    05.06.2018

    eğer arabanın geçmişini biliyorsanız, satan kişiyi de tanıyorsanız 2. el almak kesinlikle çok daha mantıklı, 0 arabalar 100 binden başlar hale gelmişken üstelik 0 araba almak neredeyse imkansız

  • Hasan81
    05.06.2018

    sıfır araba alınabilecek paraya daha üst segmentte ya da üst paketlerde ikinci el araba alınabiliyor ama o arabaların da çıkaracağı masraflar çok belirsiz olduğu için bence hala sıfır araba almak daha güvenilir

  • lews
    29.05.2018

    hanım hanımcık teyzeler bile artık araba satışı yapar, üstüne de çeşit çeşit yalan söyler olmuşlar, öyle eski maganda tiplerden yaptığınız tespitler bugün herkese sökmüyor maalesef

  • batuhan
    29.05.2018

    satıcının tipinden ya da konuşma tarzından bile az çok çıkarsamalar yapabilmek mümkündür, örneğin direksiyona onun geçmesini rica edin ve bir test sürüşü yapmak istediğinizi söyleyin, şoför koltuğuna oturma tarzı yana kaykılarak ya da dirsekler direksiyonda gibi ofsayt bir şekildeyse o arabadan koşarak uzaklaşabilirsiniz

  • Muzaffer63
    10.04.2018

    Artık tüketiciyi koruyan maddeler de geldiğine göre yok öyle arabam temizdi ben verdiğimde ayakları. Hele kilometre ile oynandığı tespit edilirse geri verebilirsiniz arabayı.

  • hamburg
    08.04.2018

    mümkünse tanıdıktan bişdiğin arabayı alacaksın, yoksa arabayı denerken hiç olmayan arızalar birer birer ortaya çıkmaya başlıyor

  • mehmet güder
    28.04.2016

    satıcının tipinden ve konuşmasından zaten iyi niyetli olup olmadığı az çok anlaşılıyor. araba satarken de kardeş şu kadara olur mu diyen mezarcılar aradığında telefonu direk kapatmak sağlığa çok faydalı oluyor

  • taşkın
    25.02.2016

    ekspertiz de çare değil ki, elektronik ekspertiz dediğiniz şey sadece arabanın geçmiş arıza kayıtlarını okuyor, fiyatı da 100 TL'den başlıyor. eğer arabayı satan kişi ya da galeri o kayıtları sildirecek kadar uyanıksa arabada sıfır arıza görünüyor inanıyorsunuz alıyorsunuz. ilk 1 haftadan sonra nasıl oluyorsa arabanın her tarafından ayrı bir sorun çıkmaya başlıyor.

  • vasini
    25.02.2016

    adam gibi araba süren şöförerimiz de yok, araba sürebilecek kadar güzel yollarımız da yok, iyi niyetli satıcı insanımız da yok. özetle ucuz etin yahnisi misali arabalar er ya da geç ucuz olmalarının cezasını size keseceklerdir, azıcık para verin ve güzel bir ekspertiz yaptırın

  • soneraci
    25.02.2016

    ben anlarım bu işlerden diyenler bile tongaya düşebiliyorlar bu araba işlerinde. şanzımanına mı baktıracaksın kaportasına mı motoruna mı elektronik aksamına mı. hepsine ekspertiz yaptırayım desen zaten 300 TL gözden çıkartmak gerekiyor. hepsinden geçip satın alıyorsunuz fanından su alıyor ya da yürüyeninden arıza çıkartıyor. sıfır araba almak hala en doğrusu gibi.

  • ardahan
    25.02.2016

    benim kişisel tecrübelerime göre sahibini tanımıyorsanız kusura bakmayın ama arabada her türlü hatayı bekleyebilirsiniz çünkü satın aldıktan sonra arabanın tüm mesuliyeti size geçiyor ve tecrübe etmeden de neresinde ne var anlamak mümkün olmuyor. ancak bir arabanın el değiştirme sıklığı bir gösterge olabilir. eğer arabanın sicilinde birkaç ayda bir satılması durumu varsa o arabadan uzak durun çünkü masraflı ya da kronik arızalı olması muhtemel demektir.

  • erdal kocak
    29.05.2015

    sahibinden bulmanız hem daha hesaplı hem de arabanın geçmişini öğrenmeniz açısından daha faydalı olur diye düşünüyorum saygılar

  • murattdostist
    29.05.2015

    galeriden mi almalı yoksa sahibinden mi bulmalı tek düşüncem bu

Bu yazıya siz de yorum yapabilirsiniz

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.