5.00 / 1 oy

Arabalarda Sol Ayakla Neden Fren Yapılmaz?

Sol ayakla fren yapmamak bir seçim değil, en temel araç kullanma kurallarından birisidir. Neden sol ayakla fren yapılmamalıdır derseniz bunun bence tek bir sebebi var. Eskiden otomatik araçlar olmadığı için debriyaj, gaz ve fren olmak üzere araçların üç adet pedalı olurdu. Şimdi çoğu araba artık otomatik şanzımanlı olduğu için debriyaj pedalı bu araçlarda yok ama pedalları kullandığımız ayaklar hiç değişmeyecek. Araba nereden bilecek hangi ayakla frene bastığımı diye düşünmeyin, aynı anda hem gaza hem de frene basmak nasıl bir mantıktır? Ondan sonra bir de gaz pedalıyla fren pedalını karıştırıp mağazalara arabalarla dalan insanlar görüyoruz.

Sol ayak otomatik araçlarda sürücülerin dengelerini koruyabilmeleri amacıyla da çok önemli. Sol ayağın sürekli olarak fren pedalının üzerinde hazır beklemesi sizi bütün mantık hatalarının ötesinde dengesiz de bırakacaktır. Sol ayağınızın nasıl yorulacağından bahsetmiyorum bile. Ha bir de sol ayağınız frene her dokunduğunda arabanızın arkasındaki fren lambaları yanacağı için arkanızdaki araçlar da sık sık fren yapmak durumunda kalacak ve size tepki göstereceklerdir.

Sol ayak sadece debriyaj pedalı ile kullanıldığı için (sadece manuel arabalarda), bu ayağın görevi vites değiştirirken debriyaj pedalına sonuna kadar basmak ve sonra da bırakmaktır. Aracı ilk kez hareket ettirirken de yine sonuna kadar basılır ve bu sefer de yavaş yavaş kaldırılır. Yani sol ayaktaki hassasiyet, sağ ayaktaki kadar yoktur. Refleks olarak hep sonuna kadar basma alışkanlığı vardır ve bu şekilde frene basacak olursanız 30 km hızla da gitseniz camdan çıkabilecek kadar sert bir kuvvetle arabanızın durması ile sonuçlanır. Halbuki sağ ayak gaza da frene de azar azar basma alışkanlığı olan ayak olduğu için böyle bir risk de yoktur.

İnternette profesyonel ralli şoförlerinin ileri sürüş teknikleri arasında sol ayakla fren yaptıkları videolar görebilirsiniz, siz ralli sürücüsü değilsiniz ve normal trafikte de bu şekilde araç kullanılmaz. Dolayısıyla lütfen arabalarda sol ayakla fren pedalına basılmayacağı kuralının çok katı ve değişmez bir gerçek olduğunu lütfen belleğinize kazıyın ve denemeyin bile.

Mahmut.Yıldız

13.09.2020 14:18

Bu soru 1 kez yanıtlandı.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Arabalarda Sol Ayakla Neden Fren Yapılmaz?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.