5.00 / 1 oy

Ön alım Hakkı (Şufa Hakkı) Nedir?

Merhaba, Niğde'de tarım arazisi alma hayalleriyle yola çıktım. Arsanın sahibi ve emlakçı ile tüm görüşmelerimi yaptık, anlaştık derken şans eseri orada olan biri dedi ki arsanın paydaşlarına noter aracılığı ile satışın bana yapıldığını bildirmem gerekiyormuş. Nedenini sorduğumda ise şufa hakkı yani ön alım hakkı dolayısıyla paydaşlardan biri bana dava açabilir ve ben arsayı kaybedebilir mişim. Böyle saçma bir şey olabilir mi dedim! paylı mülklerde satın alma hakkının öncelikle paydaşlarda olduğu, pay sahibinin önce onlara satış teklifi yapması gerektiği, satın almayacaklarsa bir başka kişiye satabileceğini belirtti.

Şimdi bu durumda ben ne yapmalıyım? arsayı satın aldım diyelim ve noter ile diğer paydaşlara haber gönderdim içlerinden biri ben satışa karşıyım dese ödediğim para boşa mı gidecek? dava açılsa bu davaların ne kadar uzun sürdüğünü hepimiz biliyoruz o tarihe kadar ben arsayı başkasına da satamam. Hadi benim şansım vardı tesadüfen paylı arsa olduğunu ve diğer paydaşlara haber verilmediğini öğrendim ya bilmeseydim ne olacaktı? Bu işlerden anlayan bana yol gösterecek biri varsa ne iyi olur. 

 

tahamurat

20.11.2020 10:37

Bu soru 3 kez yanıtlandı.

  • 1 Aralık 2020 03:10
    5

    Şufa Hakkı olarak da bilinen ön alım hakkı, üçüncü kişilere satılan mülkleri, üçüncü kişiden önce diğer pay sahiplerinin satın alma hakkının olması durumudur. Özellikle paylı mülkiyetlerde paydaşlar arasında doğan bir haktır. Paylı mülkiyette her bir paydaş yasal olarak ön alım hakkını (şufa hakkını) kullanma hakkına sahiptir. 

  • 25 Kasım 2020 12:37
    0

    ​Eğer ki paydaşlardan biri payını paydaşlar haricindeki başka bir kişiye, diğer paydaşlara haber vermeden sattıysa, diğer paydaşlar noter aracılığıyla alıcının haber vermesinden sonra öğrendikleri andan itibaren 3 ay ya da noter aracılığıyla bilgilendirilmeseler bile 2 yıl içinde alıcıya dava açabilirler.

  • 22 Kasım 2020 12:37
    0

    Ön alım hakkını (Şufa hakkı) birkaç örnek ile durumu anlatmak daha açıklayıcı olacaktır:

    • Sigorta şirketleri perte çıkmış araçların sahiplerine arabanın parasını ödemekle yükümlüdür Bununla birlikte perte çıkmış ya da ağır hasarlı bu araçların ön alım hakkı da yine araçların sahiplerinindir. Dolayısıyla, sigorta şirketleri öncelikle araç sahiplerine araçları satma teklifini yapmak durumundadır. 
    • Bir tarla ya da apartmanda pay sahibi olan kişilerin diğer paydaşlara teklif etmeden dışarıdan bir kişiye payını satamaz. Ön alım hakkı öncelikle diğer paydaşlara aittir. Paydaşlar satış yapan kişinin payını almazlarsa kişi ancak başka birine satış yapabilir. 

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Ön alım Hakkı (Şufa Hakkı) Nedir?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.