30.10.2017

Excel’de TRUE ve FALSE Kullanımı

Excel’de TRUE (DOĞRU) ve FALSE (YANLIŞ) Kullanımı

Dün Excel if (Eğer) Fonksiyonu ve Örnekleri yazısında şarta bağlı seçimleri incelemiştik. Aslında tüm yazılım dillerinde if yapılarındaki şart alanları, boolean veri tipleri olarak işlenirler. Peki boolean nedir? Boolean temelde doğru/yanlış ya da 1/0 gibi iki farklı değer alabilen yapılardır. Excel’de boolean kullanımı ise TRUE (DOĞRU) ve FALSE (YANLIŞ) fonksiyonları ile gerçekleşmektedir.

excel true false

Bu ifadeleri hatırladınız mı? Aslında bu ifadeler, if ifadeleri içerisine yazdığımız şart ifadelerinin ta kendileri. Örnek mi istiyorsunuz?

excel true

excel false

IF (EĞER)  ifadeleri, Logical_test olarak adlandırılan bir mantıksal değerlendirmenin doğru ya da yanlış olmasına göre sonuç verir. Ancak temelde yine, yaptığımız sorgu TRUE ya da FALSE değeri almaktadır, yani boolean ifadeleri ile işlemler gerçekleşmektedir.

Peki TRUE ve FALSE fonksiyonları ne amaçla kullanılmaktadır? Yerinde bir soru çünkü bu fonksiyonlar parametre almaksızın çalışıyorlar ve sonuç olarak yine kendilerini döndürüyorlar.

excel true function

Sonuç olarak kendisini döndüren bir fonksiyon ne işe yarar değil mi? Peki ya farklı bir şey denesek? Örneğin 5 değeri 6 değerine eşit midir? Elbette hayır. Peki böyle bir soru karşısında Excel’in ne cevap vereceğini hiç merak ettiniz mi?

excel true false question

Sonuç: False

Demek ki excel de boolean değer tipleri ile sonuç üretebiliyormuş. Peki bu true ya da false değerleri kullanarak if ifadeleri yazmayı denersek ne olur?

=IF(E1;"ifade doğru";"ifade yanlış")

excel true false with if

Sonuç: Hücreler içerisinde TRUE ya da FALSE değerler üretebilen karşılaştırmalar ya da sorgular yapabiliyoruz ve bu ifadeleri if fonksiyonu içerisinde de kullanabiliyoruz.

Konuları birbirinden ayırabilmek adına doğru ve yanlış ifadelerinin anlaşılması amacıyla hazırladığım bu yazıyı burada sonlandırıyorum. Bir sonraki yazı, birden çok doğru/yanlış ifadelerinin birden fazlasını aynı anda if ifadeleri içerisinde kullanarak if fonksiyonlarının daha kolay ve okunabilir olarak hazırlanması üzerine olacak.

Excel’de TRUE ve FALSE Kullanımı
Bu makalenin telif hakkı ve tüm sorumlulukları yazara ait olup, şikayetler için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
URL:
Etiketler:

Bu makale 13721 kez okundu

30.10.2017 tarihinde yazıldı
Reitix

Yorumlar

  • chung
    12.05.2020

    if içinde çok uzun şartlar yazıp da doğru ya da yanlış olmalarına göre karar verdiğiniz hücreler var ise formülün okunmasını kolaylaştırmak ve gerektiğinde neyin ne olduğunu hatırlayabilmek için ara hücrelerde bu doğru ve yanlış değerlere sahip formülleri bölebilmek için çok faydalı bir formül

  • Reyhan.Karakaya
    15.06.2019

    doğru ve yanlış ifadelerini ve ile veya ifadeleri ile birlikte eğer içerisinde kullanarak mantıksal tüm işlemler gerçekleştirilebiliyor. aynı anda gerçekleşmesi gereken ya da sadece birisinin gerçekleşmesinin yeterli olduğu durumlarda kullanılabilirler

  • lazpart
    26.03.2019

    if'in içerisinde aslında her zaman doğru ya da yanlış olan bir ifade vardır, biz bu ifadeyi ister if içerisinde yerleşik olarak kullanabiliriz istersek de birden fazla if formülüne referans olacak şekilde dışarıda true ya da false olarak kullanabiliriz

  • rifat
    07.01.2019

    tüm programlama dillerinde doğru ve yanlış ifadelerinin benzer şekilde kullanımı olsa da excel bana hep daha rafine ve tüketilebilir bir çalışma aracı olarak gelmiştir, bir çalışma tablosu üzerinde bir sürü şart yazıp sonuç olarak bu şartların sağlanıp sağlanmadığını görebilmek ve bu duruma göre işlem yapabilmek çok harika

  • solitary man
    09.08.2018

    if ifadeleri içerisinde kullandığımız ilk parametre de aslında bir doğru/yanlış ifadesidir, yeni bir sütun açarak bağımsız olarak doğru ya da yanlış olduğunu görmek isterseniz kullanabilirsiniz

  • jiyan19
    02.08.2018

    boolean ifade deyince kulağa korkutucu geliyor ama doğru ya da yanlış denince e bu muymuş diyorsun, eğer sorularında kullandığınız mantığın aynısı

Bu yazıya siz de yorum yapabilirsiniz

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.