14.01.2018

Excel Conditional Formatting (Koşullu Biçimlendirme) Kullanımı

Conditional Formatting (Koşullu Biçimlendirme) Nedir?

Koşullu biçimlendirme, bir tablodaki verilerin gözle daha rahat seçilebilmesi amacıyla renklendirebilmemizi ya da şekiller ile verileri görselleştirebilmemizi sağlayan bir Excel aracıdır.

Örneğin aşağıdaki görselde 40 öğrencinin 20 sınav olduğu ekran dolusu bir tablo hazırladım. Her bir sınav notunun 0 ile 100 arası rasgele bir sayı olduğu bu tabloda 50 ve üzeri not alan sınav notlarının geçer not olduğu bir senaryo düşünelim.

Not: Örneği deneyerek yapmak isterseniz verileri üretme aşamasında Excel’de rastgele sayı üretimi makalem faydalı olabilir.

Excel Conditional Formatting Data

Bir bakışta hangi notların geçer not olduğunu seçebiliyor musunuz? Bir de bu veri setinin binlerce veri sakladığını düşünsenize!

 

Conditional Formatting (Koşullu Biçimlendirme) Ne işe yarar?

İşte koşullu biçimlendirme tam olarak bu işe yarıyor, yani verileri gözle daha kolay bir şekilde taramak için bize renksel ya da şekilsel biçimlendirmeler sağlıyor.

Örneğin yukarıdaki örnekteki verilerden 50’den büyük olanlar yeşil, 50’den küçük olanlar kırmızı olsa bakarak yorumlamamız daha kolay olmaz mıydı?

 

Conditional Formatting (Koşullu Biçimlendirme) Nasıl Yapılır?

Ribbon içerisinde Home sekmesi altında Conditional Formatting (Koşullu Biçimlendirme) aracına tıklayarak Excel’in bize sunduğu biçimlendirme seçeneklerini görebiirsiniz.

Excel Conditional Formatting Menu

Yukarıdaki örnek için 2 adet kural tanımlayalım:

Excel Conditional Formatting ribbon

- 50’den büyük notlar yeşil olsun (Greater then)

Excel Conditional Formatting greater than

- 50’den küçük notlar kırmızı olsun (Less then)

Excel Conditional Formatting less than

Sonuç:

Excel Conditional Formatting red green

Conditional Formatting (Koşullu Biçimlendirme) Örnekleri

Excel işlevselliğin yanı sıra görsellik olarak da çok güzel araçlar sağlıyor. Koşullu biçimlendirme yapmak istediğimiz alanlarda çeşitli formatlardan faydalanabiliyoruz.

Örneğin yukarıdaki örnekteki sınav notlarını sıcaklık haritası gibi renklendirmek isteyelim. Notlar:

- 0’a yakınlaştıkça kırmızılaşsın

- 100’e yakınlaştıkça yeşillensin

- Aradaki tüm notlar da yakın olduğu nota göre yeşil, sarı, turuncu, kırmızı renk skalasında denk geldiği gibi renklendirilsin:

Bu işlem için conditional formatting menüsü altından color scales seçimi yaparak tablomuzu aşağıdaki gibi renklendirebiliriz:

Excel Conditional Formatting color scale

Örneği biraz daha görselleştirmek adına ikonlar kullanarak da koşullu formatlamamızı biçimlendirmemiz mümkün. Bunun için e cnditional formatting altından icon sets menüsünü inceleyebilir ve tercih ettiğimiz ikonları verilerimize ekleyebiliriz.

Excel Conditional Formatting icons

Conditional Formatting (Koşullu Biçimlendirme) Data Bars

Bir diğer koşulsal biçimlendirme şekli ise data barlarını kullanmak. Bu biçimlendirme seçeneği ile mevcut her bir verinin minimum ile maksimum skala arasındaki yerini kolaylıkla görüntüleyebilmemiz mümkün.

Excel Conditional Formatting bars

Conditional Formatting (Koşullu Biçimlendirme) Nasıl Kaldırılır?

Daha önce koşullu biçimlendirme yapılmış bir alamı eski haline getirmek (temizlemek) için clear rules seçeneğini kullanabilirsiniz.

Excel Conditional Formatting remove

Eklediğiniz kuralları kısmen kaldırmak için kuralları yönet (manage rules) bölümü altından istediğiniz biçimlendirme kurallarını kaldırabilirsiniz.

Excel Conditional Formatting rules

Conditional Formatting (Koşullu Biçimlendirme) Muhasebe Örneği

İşletmeler finansal kuruluşlardır ve gelirlerinin giderlerinden daha fazla olacağı ümidi ve beklentisiyle kurulurlar. Örnek bir senaryo olarak hayali bir işletmenin aylık gerçekleşen satışları ve beklenen satışları için 100 ile 200 arasında rastgele sayılar üretelim. Eğer gerçekleşen satışlar o ay için beklenen satışlardan daha fazla ise yüzlerin güldüğü, aksi durumda ise kırmızı ve mutsuz suratlar olan aşağıdaki gibi bir tablo hazırlayalım:

Excel Conditional Formatting muhasebe

Belirli Bir metin içeren Hücreleri Koşullu Biçimlendirmek

Koşullu biçimlendirmne ile bir grup veride, içerisinde belirli harfler ya da kelimeler içermesi durumunda sadece bu şartı sağlayan hücreleri boyamak gibi araçlarımız da mevcut. Örneğin Excel lorem ipsum verisi kullanarak anlamsız bir grup kelime ile içerisinde boşluk karakteri olan hücreleri kırmızıya boyamak istersek:

- A sütununda yarattığımız metinleri seçerek conditional formatting/highlight cells rules/text that contains seçimi yaparak hem denetleyeceğimiz alanı hem de içerisinde hangi harf ya da karakterlerin olması durumunda ne renge boyanacağını seçmemiz mümkün.

Excel Conditional Formatting karakter

Conditional Formatting ile Mükerrer ya da Benzersiz Veri Testi

Excel’i sıklıkla kullananların unique (benzersiz) ID değerleri ile çalıştığı zamanlar olmuştur. Özellikle başka bir simülasyondan alınan verilerdeki sıkıntılardan kaynaklanan mükerrer değerlerin gözden kaçması da uzun saatlerin yeniden harcanmasına ihtiyaç bırakmaktadır.

Excel’in bize sunduğu benzersiz veri test araçlarından birisi olarak da conditional formatting araçları kullanılabilir.

Örneğin 1 ile 20 arasındaki rastgele 10 adet sayı aşağıdaki gibi olsun:

18, 6, 1, 3, 2, 16, 4, 2, 13, 1

Bu sayılar içerisindeki tekrar eden değerler olarak 1 ve 2 hemen göze çarpıyor ama ya binlerce sırasız sayı arasında mükerrer olan sayıları bulmak zorunda kalsaydık?

Mükerrer verileri hemen görebilmek için conditional formatting/highlight cells rules/duplicate values seçimini yapmamız yeterli.

Excel Conditional Formatting duplicate

Not: Mükerrer veriler ile ilgili bir diğer çözüm olarak Excel’de Tekrar Eden Verileri Bulmak ve Silmek makalesini inceleyebilirsiniz.

 

Conditional Formatting ile Tarihsel Verilerin Biçimlendirilmesi

Excel koşulsal formatlama araçlarından bir diğeri de tarih veri tipleri ile işlem yapabilmemize olanak sağlıyor. Örneğin telefon ile satış yapan bir pazarlama departmanının kullandığı bir excel tablosunda gelecek hafta yapması gereken aramaları otomatik olarak yeşile boyayarak biçimlendirebilmesi bu şekilde mümkün.

Excel Conditional Formatting tarih

Tarih veri türündeki data’lar ile şartlara bağlı biçimlendirmeler yapabilmek için conditional formatting/highlight cells rules/a date occuring seçimini yapmamız yeterli. Bu menü altında, seçimizdeki tarihsel veriler arasından: dün, bugün, yarın, geçtiğimiz hafta, gecelek hafta, içerisinde bulunduğumuz ay, geçen ay, gelecek ay, gibi şartlar ile seçim yapabilmeniz mümkün.

Excel Conditional Formatting (Koşullu Biçimlendirme) Kullanımı
Bu makalenin telif hakkı ve tüm sorumlulukları yazara ait olup, şikayetler için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
URL:
Etiketler:

Bu makale 12853 kez okundu

14.01.2018 tarihinde yazıldı
Reitix

Yorumlar

  • erdens
    27.04.2020

    korona virüsünün Türkiye ve dünya ölüm/hastalık istatistiklerinin excel ortamında hazırlanmış bir dosyasını arıyorum, internette herkes hazır pdf olarak paylaştığı için işime yaramıyor elinde böyle bir çalışma olan ya da internette bir yerde kaynak bulup da paylaşmak isteyen olursa çok memnun olurum

  • kalkan
    05.03.2020

    renk skalası konusunda biraz daha ince ayarlar yapmak istiyorum ama detaylı ayarlama bölümü gereksiz karmaşık olmuş bence. birden fazla sütun üzerinden renklendirme yapma seçeneğini bulamadığım için iki hücrenin değerinden yeni bir değer üretmek ve bunun üzerinde renklendirme yapmak durumunda kaldım mesela

  • BasParmak
    01.10.2019

    excel dosyalarının en pratik özelliği bana sorarsanız tek bir dosya olarak gönderilebilmesidir. kimisi java ile bir şey hazırlar kimisi visual basic ile, kimisi de c# ile ama hepsi de ya kendi setup'ları ile geliyor ya da öncesinde java ya da .nwt gibi framework'leri kurmayı gerektiriyor. içerisinde makro olan bir excel dosyası ise sadece xlsm gibi bir uzantılı dosyaya sahip oluyor ve mail ile bile gönderilerek tek dosya sayesinde executable olarak çalıştırılabiliyor

  • serkan engin
    01.10.2019

    koşullu biçimlendirme ile makro birlikte kullanılsa anlık gelen borsa verilerini renklendirmek ve döviz ya da piyasa kurlarını anlık olarak takip etmeyi sağlayan, artınca yeşil düşünce kırmızı yapan güzel bir excel programı yazılabilir ama excel'de yapılabilir olması, bu iş için en uygun ortamın excel olduğu anlamına da gelmiyor zannedersem

  • mkemal
    18.04.2019

    kod yazmama konusunda neden herkes bu kadar mutlu anlamıyorum, iki satır internetten araştırarak elde edeceğiniz kodu bir yerlere yapıştırmak bu kadar mı zor geliyor, herkesin yaptığı sizi bir adım ileri götürmez bunu unutmayın, mesela conditional formatting'e ilave olarak makro yazılarak sürekli rengi değişen ya da tonları değişen excel uygulamaları yapılabilir mi bence bunu merak edin

  • metalciZehra
    15.04.2019

    veriyi kod yazmadan bir tıklama ile renkten renge, şekilden şekile sokabilmek excel'i bugünlere getiren başarının temelini oluşturdu. bir de excel grafik çizimleri ile ilgili güzel bir kaç makale hazırlasaydınız keşke

  • hilalpoyraz
    22.02.2019

    conditional formatting ile haberleşebilen bir fonksiyon kullanma özelliğimiz yok ama sanırım, örneğin renklendirdiğim bir excel dosyasında eğer kırmızı ise iki ile çarp diyemiyorum, tekrar formatlamada kullandığım algoritma mantığı ile farklı bir hücrede if fonksiyonları yazmak gerekiyor

  • es-es
    22.02.2019

    ham verileri grafik kullanmadan çıplak gözle yorumlayabilmek için biçilmiş kaftan. grafikler size gruplandırılmış veriler hakkında bilgiler verir, mesela hangi yılda kaç araba satıldığını grafik ile yorumlayabilirsiniz ama bir ayda satılan çok az ya da çok fazla satış rakamları yıllık grafikler içinde kaybolur, işte bu gibi durumlarda verilere değerlerine göre renk verip incelemek, gözden kaçırdığınız bilgileri yakalayabilmenize olanak sağlayabilir

  • elmalı
    16.02.2019

    farklı sayı aralıkları için farklı renkler verebilme özelliği sayesinde excel ile bir metin editörü arasında ne fark olduğunu herkese anlatabilirsiniz, karar verme süreci ya da veri değerlendirme gibi durumlarda da çok faydalı

  • olcay
    29.01.2019

    örnekler de renkler de çok güzel, birden fazla kolon içerisinde farklı kriterlerde renklendirme yaparak koşullu biçimlendirmeyi kullanmak veri analizini çok kolaylaştırıyor, verinin karakterini anlayabilmek için bence en az grafik çizmek kadar etkili bir yöntem

  • Korkut Kaya
    05.07.2018

    excel'i sağa sola çekilen ya da fonksiyon yazılabilen bir hesap makinesinden bir adım daha öteye götürebilen özellik işte bu koşullu biçimlendirme aracıdır, binlerce veriyi tek bir tıklama ile farklı renklerde görebilmek mükemmel

  • nigaronat
    26.04.2018

    binlerce satır veriyi yorumlamaya çalışırken verilerin renklerini karakterize etmek çok kullanışlı oluyor, veri tabanı programlarında olmayan bir özellik olması ile de verici arkadaşlara göz kırpıyor :)

  • Erdoğan71
    11.04.2018

    uzun bir aradan sonra beklenen yazılar tekrar başlamış, devamının da gelmesini umuyorum. Belirtilen sayısal, metinsel ya da tarihsel şartların olması ya da olmaması durumunda hücreleri tasarımsal olarak renklendiren ya da üzerine şekiller vb eklememizi sağlayan bu güzel aracı detaylı olarak izah ettiğiniz için teşekkür ederim

Bu yazıya siz de yorum yapabilirsiniz

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.